10 фактора, които влияят върху измерването на кръвното налягане

Ако имате високо кръвно налягане, или сте предразположени към такова, сигурно знаете, че е важно то да бъде измервано редовно.

Често това се случва у дома, с домашен апарат за кръвно налягане, и доста по-рядко в лекарския кабинет. Но знаете ли, че има редица фактори, които могат да причинят временен скок или спад на кръвното налягане, което да доведе до фалшив резултат? Позицията на ръката ви, емоционалното ви състояние, температурата в стаята – това са само част от факторите, които могат да „изкривят“ резултата от измерването. Възможно е показанията да индикират хипертония и да започнете да приемате лекарство, от което всъщност не се нуждаете. Или обратното – да имате високо кръвно налягане, но то да не се вижда при измерванията.

За да си осигурите точно отчитане, е добре да се запознаете с 10-те фактора, които могат да повлияят на резултатите при мерене на кръвното налягане:

1. Неправилно поставен маншет за кръвно налягане

Повечето грешки при отчитане на кръвното налягане са резултат от неправилно поставяне на маншета на апарата. Затова си заслужава да отделите внимание и да се уверите, че го е поставяте правилно - не трябва да го чувствате нито прекалено стегнат, нито прекалено хлабав на ръката си. Прекалено стегнат маншет, може да добави от 2 до 10 mmHg към показателите ви.

По време на измерването, е важно да поставите маншета върху гола ръка, а не върху дрехите. Запретнете ръкава си високо, а ако е прекалено тесен и ви стяга – съблечете дрехата. Поставянето на маншета върху дрехите може да доведе до повишаване на показателите на кръвното ви налягане с 10 до 50 mmHg.

2. Физическа активност, точно преди измерването

Физическата активност, като ходене, тичане, упражнения, а понякога дори елементарни домакински дейности, могат да окажат сериозно влияние на кръвното ви налягане. Преди да започнете да го измервате, трябва да успокоите пулса си максимално. За целта е добре да прекарате в покой няколко минути - седнали или легнали, докато се почувствате съвсем спокойни и възстановени.  

3. Неправилна позиция на тялото и ръката

Когато измервате кръвното си налягане, трябва да застанете в строго определена позиция. В седнало положение, ръката трябва да бъде изпъната, поставена на около 6 см. под рамото, за да се доближи до нивото на сърцето. Краката ви не трябва да са кръстосани, а ръката трябва да бъде в покой, стабилно подпряна маса или облегалка на стол. Ако я оставите да виси надолу, ще получите по-ниски от реалните показатели (с до 12 mmHg). В случай, че измервате кръвното си налягане легнали, се убедете, че държите ръката отстрани, на нивото на тялото.

4. Стрес

Въпреки че тревожността и стресът не са фактор за хронична хипертония, те могат да повлияят на кръвното ви налягане по време на самото измерване. Когато сте под стрес, тялото ви отделя кортизол – хормон на стреса. Ако изпитвате стрес непосредствено преди или по време на измерването, скокът в нивата на кортизола ще доведе до увеличаване на сърдечната честота и до по-високи показатели на кръвното налягане. Понякога само безпокойството, причинено от престоя в лекарския кабинет, често наричано „хипертония на бялата престилка“, може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Опитайте се да намалите нивата на стрес, като правите дълбоки вдишвания и издишвания, преди и по време на измерването.

5. Хранене

Доказано е, че храносмилането понижава кръвното ви налягане, затова е препоръчително да го измервате преди хранене, или да изчакате 30 минути след хранене. Недостатъчното хранене или гладуването, както и пикантните храни, също могат да доведат до неточно отчитане. Не забравяйте да ядете пълноценни, здравословни храни, за да  спомогнете за понижаване на кръвното си налягане в дългосрочен план.

Вижте още: Високото кръвно и връзката му с храна, която ядем

6. Говорене

Понякога дори минимални усилия могат да доведат до получаване на грешни резултати при измерване на кръвното налягане. Изследванията показват, че говоренето може да повиши показателите ви с 10 до 15 mmHg. По време на измерването не говорете - бъдете тихи, спокойни и дишайте дълбоко, за да получите коректни резултати.

7. Тютюнопушене

Тютюневите изделия (цигари, цигарети, тютюн, пури и др.) съдържат никотин, който има свойството да повишава пулса и кръвното налягане. Пушенето на цигара, например, може да доведе до незабавно повишаване на кръвното налягане с от 5 до 10 mmHg. Това повишаване е временно, но е добре да не употребявате тютюневи изделия поне 30 минути, преди да измерите кръвното си налягане.

8. Алкохол/кофеин

Консумацията на алкохол и кофеин (кафе, черен/зелен чай, енергийни напитки) може да повиши нивата на кръвното ви налягане, като според проучванията този ефект може да продължи от 30 минути до няколко часа. Тъй като при различните хора, тези субстанции оказват различни ефекти и действат различно време, най-добре измервайте кръвното си налягане преди консумацията им.

9. Температура на околната среда

Когато кръвоносните съдове се свиват поради по-ниски температури, показанията на кръвното налягане могат да се увеличат, тъй като кръвта изисква повече налягане, за да тече през по-тесните кръвоносни съдове. Имайте предвид, че ако изпитвате чувство на студ по време на измерването, стойностите на кръвното ви налягане най-вероятно ще бъдат по-високи от нормалните.

10. Пълен пикочен мехур

Когато пикочният ви мехур е пълен, натискът върху бъбреците оказва натиск върху кръвоносните ви съдове. Не забравяйте да използвате тоалетната, преди да измерите кръвното си налягане, тъй като пълният пикочен мехур може да добави до 10 до 15 mmHg към показателите ви.

Както видяхте, кръвното налягане не е константна величина – то се променя постоянно, в следствие на многобройни фактори. Обръщайте внимание на тези фактори, за да сте сигурни, че получавате точни резултати при измерванията си и провеждате правилното лечение.