10 фактора, които влияят на измерването на кръвно налягане

размерът на маншета е от значениеСлучвало ли ви се е при посещение при лекар да откриете, че нивото на кръвното ви налягане е по-високо, отколкото сте предполагали? Повечето хора не подозират, че отчитането му се различава от минута до минута в зависимост от настроението, позицията на тялото, активността и др. Всъщност обикновени малки промени може да предизвикат колебания в стойностите на вашето кръвно налягане между 5 и 40 mmHg. Ето 10 фактора, които може временно да повлияят на отчитането на резултатите при мерене на стойностите:

1. Маншетът на апарата за кръвно налягане е прекалено малък или голям

Много е важно да се уверите в подходящия размер на маншета на апарата за кръвно налягане, който е за горната част на ръката. Причината е, че повечето грешки се случват именно, защото не се отделя време за това преди да се пристъпи към измерване. Проучванията показват, че ако маншетът е твърде малък, това може да доведе до увеличение на измереното систолично кръвно налягане. А ако маншетът е твърде голям, отчетените резултати показват по-ниски стойности на кръвното налягане.

2. Слагане на маншета върху дреха

Когато измервате кръвното си налягане, маншетът на апарата трябва да се постави на гола ръка. Според някои проучвания, наличието на дреха под него влияе на измерването на стойностите.

3. Почивка от 3 до 5 минути преди измерването

За да измерите коректно кръвното си налягане е хубаво да се отпуснете и да не правите нищо в удобен стол или кресло поне 3 до 5 минути преди да пристъпите към измерване. Всякакво натоварване, като движение и дори хранене, може да окаже влияние на стойностите.

4. Не сте подпрели ръката си

Най-точни данни се взимат, когато човек седне удобно на стол със странични облегалки, с крака, поставени на пода, без да са кръстосани. Ръката трябва да е в покой, опряна на нивото на сърцето.

5. Емоционалното състояние

Стрес или безпокойство могат да предизвикат голямо повишение на кръвното налягане. Ако измервате кръвното си, докато мислите за нещо, което ви напряга или ви стресира, то стойностите ви ще са завишени.

6. Говорене

Ако разговаряте с някой, докато извършвате измерването, отчетената горна граница може да се увеличи.

7. Тютюнопушене

Тютюневите изделия (цигари, цигарети, тютюн) съдържат никотин, който временно увеличава кръвното налягане. Добре е поне 30 минути преди да измерите кръвното си да не пушите.

8. Алкохол/кофеин

Консумацията на алкохол и кофеин (сода, кафе, черен/зелен чай и др.) може да повиши нивата на кръвното, така че е добре да ги избягвайте поне 30 минути преди измерването.

9. Температура

Кръвното налягане се повишава, когато ви е студено. Обръщайте внимание на температурата на стаята, в която сте докато отчитате стойностите.

10. Пълен пикочен мехур

Кръвното ви налягане е по-ниско, ако пикочният ви мехур е празен. При постепенното му запълване нивата на кръвното налягане също се повишават. Както се вижда от списъка по-горе, дори малки промени може да окажат влияние на измерването на кръвното налягане. Затова е важно да се вземат предвид, когато измервате само вкъщи, за да може като ги споделите с вашия лекар, той да ви диагностицира правилно и да имате точна яснота за вашето кръвно налягане.