10 полезни храни при високо кръвно налягане

Полезни храни при високо кръвно наляганеЧрез включване на някои полезни храни в диетата си, вие ще можете да намалите теглото си, с което да понижите кръвното налягане и трайно да подобрите здравето си! По този начин ще успеете да повишите и качеството си на здравословен живот, което би могло да се отрази на всяка останала част от ежедневието ви.

Ето няколко незаменими полезни храни, които могат да помогнат да намалите кръвното налягане

  1. Моркови

Богати са на калий и бета-каротени. Сокът от моркови помага за регулиране на функциите на сърцето и бъбреците и понижава кръвното налягане.

  1. Авокадо

Мастните киселини в авокадото могат да понижат кръвното налягане и холестерола. Те също съдържат калий и фолиева киселина, които са важни за сърцето.

  1. Банани

Не само вкусни, но и полезни за сърцето. Проучванията показват, че един банан на ден е достатъчен за да помогне за понижаването на кръвното налягане.

  1. Броколи

Намаляват рисковете от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

  1. Зеле

Богато на глутаминова киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане.

  1. Целина

Използва се много отдавна за понижаване на кръвното налягане. Прекомерното й приемане може да даде странични ефекти заради съдържанието й на натрий и други елементи.

  1. Черен шоколад с над 60% какао

Не само вкусен, но и полезен за здравето. Доказано е, че ежедневният прием на малки количества помага за понижаването кръвното налягане. Тайната е във флавоноидите, съдържащи се в какаото.

  1. Чесън

Категорично - скилидка на ден помага срещу хипертония.

  1. Лук

Съдържа сяра, която понижава кръвното налягане. Това не е чудно - лукът и чесънът са "братовчеди".

  1. Картофи

Често са пренебрегвани поради нездравословния им начин на приготвяне (пържени или като чипс). Истината е, че те са много богати на фибри и калий, които помагат за понижаване на кръвното налягане.