8 рискови фактора за развитие на аритмия

Какво е аритмия и кога се появява тя? Какви видове аритмия съществуват и кога да се консултираме с лекар?

Всеки сърдечен ритъм, който по някакъв начин се различава от нормалния, лекарите класифицират като аритмия.

Сърдечни аритмии могат да се появят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат и израз на сериозно състояние.

Усещането може да се характеризира с прескачане на сърцето, когато то пропуска един удар или обратното – добавя удар. Вероятно понякога сте усещали нещо като пърхане в гръдния кош, или пък че сърцето ви бие прекалено бавно, или пък прекалено бързо. Това са само част от примерите. Понякога обаче, може да не усетите абсолютно нищо и да се окаже, че страдате от безсимптомна аритмия.

Видове аритмия

Накратко, аритмията е състояние, при което сърцето не работи в правилен ритъм и честота. Според честотата на сърдечното съкращение, аритмията се разделя на:

  • тахикардия (сърцето се съкращава по-бързо от обикновено)
  • брадикардия (по-бавно)
  • преждевременни сърдечни контракции (с по-ранно начало)
  • сърдечно трептене (с непостоянен ритъм)

Тревожни признаци са:

  • болка в гърдите
  • слабост
  • замайване, световъртеж
  • силна умора

Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. Дори предсърдното мъждене, което често се приема за по-малко сериозна аритмия, може да предизвика мозъчен инсулт с тежки последици. Предсърдното мъждене е най-честата форма на аритмията. В САЩ то засяга около 6-12 млн. души, а в Европа – около 17,9 млн. души, като, за съжаление, тези числа се увеличават непрекъснато. 

Кои са рисковите фактори за развитие на аритмия?

Придружаващи сърдечни проблеми

Коронарната болест на сърцето е един от основните рисковите фактори за развитието на аритмия. Коронарните артерии са кръвоносни съдове, които обграждат сърцето и пренасят кръв, богата на кислород, към сърдечния мускул. Кръвта е необходима за правилна електропроводимост в сърцето и затова всяко засягане на тези съдове, крие риск от развитие на аритмия. Друг рисков фактор е сърдечно-клапната болест. Отлаганията в сърдечните клапи могат също да включват сърдечната стена между 2-те големи помпени камери - вентрикулите. Без неограничено използване на клапите, редовният пулс в най-добрия случай става труден.

При сърдечната недостатъчност, сърцето не е в състояние да изпомпва ефективно и последователно кръвта и това води до натрупване на излишна течност в белия дроб и краката.

Други сърдечни заболявания и състояния, като предишни микроинфаркти и сърдечни операции, вродени сърдечни пороци и други заболявания носят висок риск за възникване на почти всеки вид аритмия. 

Високото кръвно налягане и инфаркта

Хипо- и хипертиреоидизъм

Сърцето реагира незабавно на всяко нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Повишаването на нивата на щитовидните хормони ускорява метаболизма, могат да се проявят гръдна болка и сърцебиене. Това кара сърцето да бие по-бързо, повишава се кръвното налягане и е възможно да възникне сърдечна аритмия. Намалената активност на щитовидната жлеза забавя метаболизма. Тогава, точно обратно, сърцето започва да бие прекалено бавно или неравномерно, възникват пропуснати или допълнителни удари.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до хипертрофия (увеличаване на размера) на лявата камера на сърцето. Това може да компрометира провеждането на сърдечни импулси през сърдечните клетки на сърцето и резултатът е поява на аритмия.

Диабет

Неконтролираният диабет увеличава риска от развитие на коронарна болест и високо кръвно налягане, които, както споменахме по-горе, са рисков фактор за развитие на аритмия. 

Високото кръвно налягане и диабета

Електролитен дисбаланс

Електролитите в кръвта (натрий, калий, калций и магнезий) са в основата на механизма на възникване и провеждане на електрическите импулси в сърцето. Промени в нивата на електролитите в кръвта могат да повлияят на сърдечните импулси, което да доведе до аритмия.

Магнезият и калият са основните електролити, които се съдържат вътре в клетките. При ниски концентрации на двата електролита, може да се получат тежки сърдечни аритмии.

Калцият е най-разпространеният минерал в организма. Много процеси зависят от вътреклетъчния калций, като ензимни реакции, мускулна контракция, сърдечна контрактилит, агрегация на тромбоцитите и много други процеси. Калцият е от съществено значение за костната здравина и нервно-мускулната функция. Половината от целия калций е свързан с албумин; другата половина е в биологично активна, йонизирана форма. Дори и малки промени в концентрацията на калция, оказват ефект върху организма. Така например, при повишаване на нивата му, възникват аритмии, които се дължат на промяна в съкращаването на сърдечния мускул. 

Прием на някои лекарства

Някои медикаменти, които могат да се закупят без лекарско предписание (така наречените over-the-counter), най-често за кашлица и настинки, както и някои предписани медикаменти могат да допринесат за възникването на аритмия. 

Алкохол

Алкохолът влошава проводимостта на електрическите импулси в сърцето. Това се отразява на неговата работа, тъй като то не може да правилно и ритмично да се свива. Допълнително, разпадните продукти на алкохола нарушават обмяната на мазнини, въглехидрати и протеини. Сърцето не получава всички необходими вещества и възниква тахикардия.

Прием на наркотични вещества, прекалено много кофеин, тютюнопушене

Кофеинът, никотинът и други стимуланти могат да накарат сърцето ви да бие по-бързо от обикновено. Приемът на наркотици като амфетамин и кокаин може значително да засегне сърдечната функция, а това да доведе до аритмия, дори до внезапна смърт, поради камерна фибрилация.

Повечето от тези рискови фактори могат да бъдат избегнати, с което се свързва и превенцията на възникването на аритмия. Важно е симптомите на аритмия да не се пренебрегват, а да бъдат проследявани внимателно и при каквито и да е притеснения да се проведе консултация с кардиолог.

Кога да се консултираме с лекар?

Аритмиите могат да ви накарат да почувствате преждевременни сърдечни съкращения или да почувствате, че сърцето ви препуска или бие твърде бавно. Други признаци и симптоми може да са свързани с това, че сърцето ви не помпа ефективно, поради бързия или бавния пулс. Те включват задух, слабост, световъртеж, замаяност, припадъци и болка или дискомфорт в гърдите.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако внезапно или често изпитвате някой от тези признаци и симптоми в момент, когато не бихте очаквали да ги почувствате. 

Как се диагностицира високото кръвно налягане?

Диагностика

За да бъде диагностицирана аритмията, лекарите използват следните типове изследвания и методи: 

1.    ЕКГ – Електрокардиограмата записва електрическата активност в сърцето. Тя представлява бърз и безболезнен тест, при който се използват електроди, поставени върху гръдния кош, ръцете и краката.

2.    Холтер – В общи линии холтерът представлява портативно ЕКГ. Нарича се още „амбулаторна електрокардиограма“ и е устройство, което използвате от 2 дни до 2 седмици, в зависимост от преценката на лекаря. Изследването с холтер взема предвид движението на елетрическите вълни, минаващи през сърцето. Това са същите вълни, които „казват“ на сърцето да се съкращава и да изпомпва кръв.

3.    Стрес тест – Има различни стрес тестове, но целта им е една – да се провери колко стрес може да издържи сърцето ви, преди да се появи проблем с ритъма на биене или притока на кръв. Най-честият тип стрес тест използва бягаща пътека или велоергометър, в комбинация с ЕКГ и измерване на кръвно налягане.

4.    Ехокардиограма – Това изследване използва ултразвук, за да провери състоянието на сърдечния мускул и клапани.

Има и други, по-специализирани изследвания, които според преценката на лекуващия лекар могат да ви бъдат назначени. Сред тях са: сърдечна катеризация, електрофизиологично изследване и някои неврологични изследвания.

Превенция

Важно е да подчертаем, че невинаги аритмията подлежи на превенция, тъй като, ако нямате никакви симптоми, може дори да не знаете, че страдате от нея. Регулярните посещения при личния лекар  могат да ви предпазят не само от нея, но и от повечето сърдечни проблеми. Тъй като някои медикаменти и хранителни добавки могат да предизвикат поява на аритмия, уверете се, че лекуващият ви специалист е наясно с всички препарати, които приемате.

Лекарят може да ви препоръча да промените начина си на живот към по-здравословен, като в основата е хранането. Здравословната диета е добра превенция не само за аритмията, но и за проблемите с холестерола, високото кръвно налягане и други. Вредните навици и стресът също излизат на преден план, когато говорим за сърдечни проблеми. 

Прочетете още:

10 неща, които трябва да знаем за аритмията

Опасна ли е за теб аритмията

Какви апарати за кръвно налягане има на пазара

Използвани материали