Активен спорт и хипертония

Спорт и хипертонияИзвестно е, че редовно спортуващите рискуват по-малко да развият сърдечно-съдови заболявания, в това число и артериална хипертония. Множество проучвания показват, че нивото на сърдечно-съдови заболявания при спортуващите е приблизително с 50% по-ниско в сравнение с непрактикуващите спорт. Ежедневното спортуване (бягане, плуване, аеробика, фитнес) стимулира укрепването на сърдечния мускул и подобрява обмяната на веществата. Това от своя страна подобрява тонуса на човек, което безспорно влияе върху настроението, самочувствието и работоспособността. Все пак не липсват случаи на сърдечно-съдови инциденти по време на тренировки. Данните сочат, че около 5% от професионално занимаващите се със спорт и редовно спортуващите страдат от артериална хипертония.

Защо при спортуване кръвното се повишава

При динамични упражнения, за да се осигури нужното кръвоснабдяване на работещите мускули, сърцето започва да работи по-усилено. Нарасналата нужда на работещите мускули от кръв и кислород предизвиква разширяване на кръвоносните съдове в тях. В същото време останалите кръвоносни съдове се свиват, а това води до цялостно повишаване на кръвното в тялото. Ако по време на упражненията, инстинктивно се задържа дишането, налягането в гръдния кош се повишава и сърцето е принудено да се свие. Вследствие на което систоличното кръвно налягане рязко се повишава. Именно рязкото повишаване на кръвното е рисково за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет.

Могат ли хипертониците да спортуват?

Краткият отговор на този въпрос е ДА, ако говорим за хипертония от I-ва степен. В този случай спортът не само, че е позволен, но е и част от профилактиката и лечението на хипертоничната болест. Когато говорим, обаче, за хипертония от II-ра и III-та степен, повишаването на систоличното налягане, предизвикано от натоварващи сърцето физически упражнения (вдигане на тежести, боди-билдинг), са опасни за страдащия от хипертония. Който страда от високо кръвно налягане, трябва да насочи вниманието си по-скоро върху умерено интензивни аеробни занимания, като бързо ходене, класическа, водна и степ аеробика, колоездене, джогинг. Професионалното занимание със спорт е приложимо единствено за хора, при които в състояние на покой, стойностите на кръвното не надминават 140/90 mmHg.