Алкохол и кръвно налягане - има ли връзка

Публикуван на:
Последна редакция:

Множество епидемиологични проучвания доказват, че злоупотребата с алкохол води до повишаване на кръвното, както при мъжете, така и при жените. Тук, разбира се, не става дума за прием на умерени количества, които могат дори да подпомогнат сърдечната дейност. Прекомерната му употреба предизвиква повишаване нивата на триглицеридите в кръвта.

Какво представляват триглицеридите

Триглицеридите са важен източник на енергия за тялото. При хранене човешкият организъм превръща калориите в триглицериди, които се освобождават при необходимост от енергия. Ако се приемат, обаче повече от нужните количества калории, било то чрез храна или алкохол, т.е. не изразходваме натрупаните калории, техният излишък води до сериозни сърдечно-съдови заболявания. Без значение какъв вид алкохол се приема (вино, бира или спиртни напитки), хипертонията и рискът от смъртни случаи, породени от сърдечно-съдови заболявания, нарастват пропорционално в зависимост от приетото количество. Връзката между алкохола и увеличеното кръвно налягане е неизбежна, когато се превиши дозата от 20 грама на ден, което означава приблизително 200 ml вино, 400 ml бира и 50 ml спиртни напитки.

Вредна ли е наистина прекомерната употреба на алкохол

Да, вредна е. Прекалено голямото количество увеличава до пет пъти рискът от инсулт или мозъчен кръвоизлив. Също така води до опасно повишаване на кръвното налягане. Следователно умереният прием на алкохол е основно правило за избягване на проблеми с кръвното. След проведени експерименти става ясно, че кръвното започва да спада дори само след няколко дни намален прием на алкохол.

Какво да направим, за да не превръщаме алкохола в наш враг

На първо място е важно да не излизаме от допустимите граници. Така приемът на алкохол ще бъде винаги под наш контрол. Защото най-важното е да не загубим личната си мярка за умереност и съзнателно консумиране. Ето и някои полезни правила, които можем спокойно да следваме:

  • По-скоро намалете количеството алкохол, предвидено като нормално за седмицата, отколкото да натоварвате организма си само с 2-3, но “солидни порции“.
  • Опитайте поне два дни седмично да не приемате никакъв алкохол и нека това стане правило, наложено не от някаква прищявка, а от желанието да се грижите за здравето на вашия организъм.
  • Пийте малки глътки, като обръщате внимание повече на вкуса, а не на количеството. Бъдете ценители на напитката, а не зависими от нея консуматори.
  • Преди да посегнете към чашата с вино или бира, утолете жаждата си с обикновена вода.
  • Опитайте се да откриете границата си на „алкохолна ситост“ и не я прекрачвайте. Това е истински пример за силна воля и комплимент за вашия характер.

И накрая нека завършим с една мисъл на Алберт Вилеметс: „Не мислете, че ще удавите вашите несполуки в чашата с алкохол. Несполуките могат да плуват.“