Чаша чай за сваляне на кръвното

Хипертонията, известна повече като високо кръвно налягане, е сериозен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Все пак, има начини да се понижат стойностите и да се стигне здравословно до сваляне на кръвното. Начините са разнообразни, но един от най-ефективните е комбинацията между правилен хранителен режим, извършване на подходящи физически упражнения и прибягвайки към помощта на някои билки. Ето и няколко рецепти за чай, които могат да помогнат, в случай, че апаратът за измерване на кръвното отчита по-високи стойности.

Хибискус и канела – чай за високо кръвно

От цветовете на хибискуса се получава известното на всички ни каркаде. Със сигурност сте го виждали насипно в торбички или в пакетчета за чай. За приготвяне на напитката е достатъчно да запарите едно пакетче каркаде в топла вода за 7 минути, след това подсладете с тръстикова захар и овкусете с щипка канела или кардамон. Получената отвара е изключително приятна и охладена през по-горещите дни. Пийте поне 3 чаши на ден.

Ройбос – чаят с наситен червен цвят срещу високо кръвно

Ройбос е известен повече като червен африкански чай. За разлика от черния чай, той не съдържа кофеин. Богат е на минерали и има силно антиоксидативен ефект. Достатъчни са две чаши на ден, за да подействате положително в посока сваляне на кръвното.

Чай от лайка със семена от кардамон и джинджифил

Безспорно лайката е със силно изразен релаксиращ ефект. Голяма част от отварите, приготвени специално за понижаване на кръвното съдържат задължително и лайка. Джинджифилът от своя страна има силно изразени антиоксидативни свойства и е предпочитан, когато е нужно да се намали холестерола. Семената от кардамон, използвани най-вече в азиатската кухня, също имат доказан благоприятен ефект при високо кръвно, освен това придават приятен аромат и вкус на чая. Достатъчно е да приготвите смес от равни количества лайка, кардамон и сушен джинджифил, за да създадете истински еликсир за вашето кръвно.

Сваляне на кръвното с глог и маслинови листа

Глогът е лечебно растение, широко използвано в алтернативната медицина за сваляне на високо кръвно налягане. Отвара от глог и маслинови листа спомага функционирането на сърдечно-съдовата система, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на съсиреци в кравоносните съдове и подобрява кръвообръщението. Тази отвара се ползва също за успокоение и при безсъние. За да направите вкуса на чая още по-приятен, може да добавите няколко листа от мента.

Чай от маточина и липа

Една от най-приятните на вкус отвари за сваляне на кръвното съдържа маточина с лимонов аромат и цвят от липа. Успокояващите свойства на липата и маточината оказват благоприятно влияние при безсъние и успяват да доведат до сваляне на кръвното. Необходимо е да се запарят за около 6-7 минути във вряла вода, след което да се подсладят с тръстикова захар или мед.