Диета DASH - перфектната храна при високо кръвно (I-ва част)

Публикуван на:
Последна редакция:

Dieta Dash 1Какво представлява диета DASH?

Името на диета DASH е резултат от абревиатура- Dietary Approaches to Stop Hypertension (Хранителен режим срещу високо кръвно налягане). Този режим е разработен от американски лекари и диетолози и се счита за един от най-успешните, създадени в последните години. Чрез него се постигат сравнително добри резултати още след третата седмица. Това, разбира се, не означава, че се явява заместител на хапчетата за кръвно, но със сигурност води до постигане на по-добри стойности и намалява риска от сериозни усложнения. Необходимо е при прилагането й задължително да се посъветвате с вашия лекар. Диетата започва още със съставянето на списъка с продуктите, които трябва да закупим, минава през начина на приготвяне на ястията и вида храна, която държим в шкафа и хладилника.

Подгответе предварително списъка с продукти при пазаруване за диета DASH

Импровизациите в супермаркета са изключително вреден навик, водещ до купуване на примамливи, но вредни храни и при всички случаи повече от необходимото. В списъка не трябва да липсват свежи плодове и зеленчуци. Когато съставяте списъка за покупки, трябва предварително да сте си помислили какво ще приготвяте за ядене в близките дни. Не забравяйте за сутрешната закуска и малките закуски за засищане на глада между основните хранения. Друго важно правило е да пазарувате на пълен корем. Ако чувствате глад, докато се движите измежду отрупаните с лакомства рафтове на магазина, много по-лесно ще се изкушите да вземете неща, които са безспорно съблазнителни, но и вредни за кръвното: най-вече храни, богати на наситени мазнини и сол.

Нека в хладилника ви има винаги малък запас от полезни храни

Плодове: предпочитайте винаги пресните, характерни за сезона плодове. В противен случай, изберете замразени плодове или такива, които са консервирани в собствен сос или вода, без допълнително прибавена захар. Зеленчуци. Те са също сред основните продукти за диета DASH. И тук правилото е да избирате такива, характерни за сезона. Ако такива липсват или не ви осигуряват нужното ви разнообразие, насочете се към замразени зеленчуци, вместо консервирани или предварително приготвени в сос. Мляко и млечни продукти. По-добре е киселото мляко, маслото и сирената да са нискомаслени. Зърнени храни. За предпочитане, естествено, са пълнозърнестите храни с ниско съдържание на сол и мазнини. Ядки, бобови храни. Бадемите, орехите, белият боб, лещата, нахутът и суровите слънчогледови семена са препоръчителни при хипертония. А суровите ядки са чудесен заместител на необходимите понякога закуски между основните хранения. Месо. Заложете на пилешко или пуешко месо без кожата. Добри за вас също така са и рибата, свинското филе и немазното телешко месо. Продукти за сладкиши. Яйца на прах, кондензирано нискомаслено мляко, кокосови стърготини. Захарта трябва да е в минимални количества. Ползвайте ябълков сок, банани или сварена тиква като заместител на мазнините (олио, масло), задължителни при приготвянето на сладкиши. Следвайки диета DASH, не означава, че трябва да се откажете изцяло от сладките храни. Все пак, снабдявайки се по-скоро с ябълки, отколкото с бисквити или други сладки лакомства, постепенно ще придобиете навика, щом усетите глад, да посегнете към ябълката, вместо към бисквитата. Дресинги и сосове. Избирайте винаги по-леките дресинги и сосове, богати на подправки, оцет, зехтин, които ще овкусят допълнително ястията ви, ограничавайки нуждата от сол и олио.