Диета DASH -­ перфектната храна при високо кръвно (II­-ра част)

Публикуван на:
Последна редакция:

Здравословна диетаПредпочитайте здравословен начин за приготвяне на храна при високо кръвно. Подходящите тенджери и тигани ще ви помогнат да приготвяте ястията по здравословен начин. Подходящи за целта са незагарящи тенджери и тигани. С тях ще можете да намалите количеството мазнина при приготвяне на различните видове ястия. Препоръчително е, също така да се снабдите с решетъчно дъно, което позволява лесното приготвяне на зеленчуци на пара.

Здравословни методи за топлинна обработка на храна при високо кръвно

Основно правило за всяка здравословна диета е семплият начин на приготвяне на храната. Точно това е и най-­трудният за придобиване навик. Повечето хора са свикнали да приготвят различните видове ястия с първоначална запръжка, която е изключително вредна за организма, да прибавят множество сосове, които в повечето случаи съдържат големи количества наситени мазнини и сол.

Как да се отървем от вредните навици и лоша храна за високо кръвно

Вместо да запържвате, сложете ястието направо във фурната или на скара. Не запържвайте лука и другите зеленчуци. Сложете ги да се задушат в малко количество течен бульон, като ограничите количеството на солта. Ползвайте рядко пушени и сушени меса и колбаси. Отстранявайте мазните части от свинското, пилешкото и телешко месо. Печете рибата в хартия, за да запазите аромата и соса на рибата. Ползвайте нискомаслени млечни продукти. Заменете солта и олиото с пресни подправки, оцет, лютива чушка, лимон или съвсем малко количество соев сос с ниско съдържание на сол. Измийте под течаща вода консервираните храни като риба тон, бобови храни (готов варен боб, леща, нахут) и зеленчуци (царевица, моркови и др.) - така ще отстраните част от солта. Когато приготвяте сладки или сладкиши вкъщи, намалете наполовина количеството захар и за да не ви липсва захарта, овкусете с канела, индийско орехче, ванилия или плодове. Когато приготвяте ястие с месо намалете посочената порция на две трети, останалата една трета я заменете със зеленчуци, ориз, булгур, тофу или паста. Бъдете креативни в кухнята. Променяйте смело рецептите, съдържащи повече мазнини, сол или захар. Така винаги, когато приготвяте храна при високо кръвно може да бъдете сравнително по-спокойни за грижата за тялото и организма си.