Хипертонична криза

Хипертонична кризаХипертонична криза представлява внезапно и много бързо повишаване на кръвното налягане. Това може да доведе до инфаркт или други сериозни усложнения. Нивата на кръвното са изключително високи. Систоличното кръвно налягане (горната граница) надвишава 180 мм и може да достигне до 220 мм, а диастоличното налягане (долната граница) надвишава 120 мм и може да достигне до 160 мм. При такива стойности на кръвното се увреждат кръвоносните съдове. По време на хипертонична криза, налягането на кръвта върху стените на кръвоносните съдове е толкова голямо, че може да доведе до тяхното разкъсване; подобно на маркуч, чийто отвор запушваме с пръст за да увеличим струята на пръскане. При създалото се огромно налягане на водата е възможно маркучът да се нацепи преди крайния отвор.

Видове хипертонична криза

В зависимост от стойността на повишаване на кръвното налягане и последствията от това, се определят два вида хипертонични кризи: първи тип (без риск за живота) и спешен случай на хипертонична криза. При втория вид хипертонична криза, за разлика от първия, се наблюдават органни увреждания с опасност за живота. Освен това стойностите на горната и долна граница на кръвното са още по-високи (над 220/140 мм).

Как да разпознаем симптомите

Хипертоничната криза от първи тип (без риск за живота) започва с рязко повишаване на кръвното налягане, като горната граница може да стигне до 200-220 мм. Кризата може да продължи от няколко минути до няколко часа. Съпътства се с усещане за тревожност, задъхване, главоболие, пулсиране в слепоочията, сърцебиене, гадене, повръщане, обливане със студена пот. Спешен случай на хипертонична криза се проявява със сериозни болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане, а понякога и загуба на съзнание. Крайните резултати за съжаление са съдови и мозъчни усложнения, левокамерна хипертрофия, исхемична болест на сърцето, стенокарден пристъп, хипертонична енцефалопатия с опасност от инсулт. Спешните случаи на хипертонична криза изискват незабавна медицинска помощ, като основното правило е внимателно (незабавно, но не прекалено бързо) и контролирано понижаване на артериалното кръвно налягане.

Предпазни мерки срещу хипертонична криза

Всеки пациент може да допринесе за предпазването от проблема, особено когато става дума за състоянието от първи тип. За целта са необходими внимателен контрол на кръвното налягане, посредством редовно измерване на горната и долна граница на кръвното, постоянен прием на предписаните лекарства и дози от лекуващия лекар, както и поддържане на теглото в норма, здравословен хранителен режим, постоянни физически упражнения, избягване на стресови ситуации. Трябва да се има предвид, че хипертонична криза може да бъде предизвикана чисто и просто от прекалено физическо натоварване; силно психическо напрежение; прекомерна употреба на солени храни; както и злоупотреба с алкохол и цигари; внезапно спиране на предписаните лекарства при хипертония.