Хипертония -нужен ли е преглед преди старта на ски сезона

Публикуван на:
Последна редакция:

Ски сезон и кръвно наляганеКогато започне зимният сезон, любителите на ски с по-високи стойности на кръвното трябва да бъдат внимателни. В случай на хипертония, добра превантивна мярка за всички е да проверят какво е кръвното им. Това ще доведе до яснота и спокойствие преди да започнат изкачването нагоре по планинския връх в отдаване на любимите спортове. Установено е, че с покачването на надморската височина се вдигат и стойностите на кръвното. За страдащите от високо кръвно, това означава, че се прехвърлят границите на нормалното. В планината стойностите се вдигат дори и при двайсет и пет годишните, без усещане за неразположение. Различен е обаче случаят с хората, страдащи от високо кръвно, особено ако става дума за поддържане на сравнително по-високи стойности от средните, тъй като рискът от инфаркт нараства.

Колкото повече се изкачвате нагоре, толкова повече кръвното скача

Ето до какви резултати водят проучванията на италиански медици от Университета в Милано, Бикока и болница за сърдечно-съдови заболявания в Милано. Един от участниците в проучването, мъж на 55 години, е с лека форма на хипертония. Той не изпитва никакво затруднение при извършване на физическо натоварване, когато е на морското равнище. Физическото натоварване е свързано с бягане и колоездене, като в същото време се извършва кардиограма. Същият тест е бил проведен след два дни на голяма надморска височина. Засечени са били сигнали на сърдечна исхемия без някакви сериозни последствия. Но все пак се оказва, че сърцето се нуждае от повече кислород. Съответно организмът на страдащия от високо кръвно набавя с особено затруднение тези нараснали нужди.

Разреденият въздух в най-високите части на планините също не е за пренебрегване

В заключение, при физическо усилие сърцето се нуждае от повече кислород. При висока надморска височина сърдечно-съдовата система е подложена на сравнително по-голям стрес. Това, разбира се, не означава, че ски-пистите са забранени за хора с високо кръвно. Все пак, за да не рискувате излишно, задължително трябва да се консултирате с лекар. Той ще прецени дали може да се намали интензивността на физическите упражнения, без да се отказвате напълно от тях или да се промени предписаното вече лечение.