Хипертония. По-важно е да се внимава за горната или за долната граница

Публикуван на:
Последна редакция:

Горна или долна граница на кръвнотоКато се има предвид, че стойностите на кръвното налягане са две – горна и долна, е логично да си зададем въпроса - На коя от двете стойности да обърнем повече внимание? Преди време се считаше, че е по-важно да се следи най-вече долната граница или диастоличното кръвно налягане. Днес преобладава мнението, че при хипертония е важно да се следят и двете стойности. Някои изследвания даже сочат, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е по голям при по-висока горна граница (систолно кръвно налягане).

Мнението на учени от Института по вътрешни болести към Университета в Милано-Бикока

Страдащите от хипертония трябва да следят с особено внимание горната граница на кръвното. До този извод стигат учени от Италия, които твърдят, че при хипертониците с по-високо систолно налягане рискът от смърт и сърдечно-съдови заболявания е много по-висок. Това е в сравнение не само със здравите хора, но и със страдащите от по-високи стойности на систоличното кръвно налягане. Вероятността е по-висока най-вече за хората над 65 годишна възраст, чиито кръвоносни съдове са загубили своята еластичност и често страдат от атеросклероза.

Основни симптоми

Като основни симптоми на повишена горна граница на кръвното налягане се изтъкват хормонални проблеми, усещане за умора и липса на тонус. Докато увеличените стойности на диастоличното кръвно налягане в голяма част от случаите са резултат от недобро функциониране на бъбреците.

Да се внимава при по-голяма разлика между горна и долна граница на кръвното

Разликата между горна и долна граница на кръвното налягане е известна още като пулсово кръвно налягане. За нормална стойност на пулсовото кръвно налягане се възприема разликата от 40 до 60 пункта. При по-възрастните хора долната граница започва да се движи към по-ниски стойности, а горната към по-високи. Това се дължи на факта, че артериите губят част от своята еластичност, и по-конкретно - аортата се втърдява. Все пак взетите навреме мерки водят до нормализиране на пулсовото налягане. Точно затова редовното измерване на кръвното е повече от важно.