Хипертония по време на бременност

Високо кръвно по време на бременностКонтролирането на кръвното налягане по време на бременност е изключително важно, както за здравето на бременната жена така и за здравето на бебето. Обикновено в първите 2-3 месеца от бременността кръвното е с по-ниски стойности. Възможно е, обаче след третия месец да се наблюдава покачване. Тъй като не съществуват универсални стойности за него, трябва да се има предвид, че за високо кръвно налягане говорим, когато те са с около 20-30 mmHg по-високи от обичайните за бременната.

Основни видове хипертония по време на бременност

Гестационната хипертония е характерна за жени, които преди забременяването са имали нормални стойности на кръвното. Проявява се след 20-тата седмица от бременността. Не е изключено гестационната хипертония да премине в преекламсия или да се окаже сигнал за евентуална хронична хипертония в бъдеще. Затова е изключително важно да се следи непрекъснато състоянието на бременната жена с диагноза гестационна хипертония. Установено е, че ако този вид хипертония се развие в по-късен период, например, след 34-та седмица от бременността, рискът от преминаването й в прееклампсия намалява. Хроничната хипертония е характерна за жени, които са имали високи стойности на кръвното още преди бременността. В повечето от случаите те дори не са и предполагали, че имат хипертония, тъй като не са контролирали стойностите на кръвното си. Хроничната хипертония се открива още преди навлизането в 20-тата седмица от бременността. По-принцип не води до усложнения и само около 20% от бременните жени с хронична хипертония развиват прееклампсия. За съжаление, обаче, съпътства жената и след раждането. Прееклампсията е сериозно усложнение по време на бременността, затова е нужно да се следи много внимателно. Преекламспията засяга около 5% от бременните и най-вече жените с първа бременност. Появява се между 20-тата и края на първата седмица след раждането. Най-често срещаните симптоми на прееклампсия са отоци на долните крайници, ръцете и лицето, както и наличие на протеини в урината.

Причини за високо кръвно по време на бременността

За високо кръвно по време на бременност се приемат стойности над 140/90 mmHg. Предполага се, че възрастта увеличава риска от развитие на прееклампсия. Данните сочат, че жените над 35 годишна възраст страдат три пъти по-често от опасното високо кръвно, в сравнение с по-младите жени. Други рискови фактори са наследствеността, наличие на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания още преди забременяването, първа бременност и наднормено тегло.

Не всички отоци или рязко повишаване на теглото са симптоми на прееклампсия

Бременните жени са изключително чувствителни на тема здраве по време на бременността. Затова държим да отбележим, че отоците по краката и ръцете, както и бързото натрупване на килограми не са задължително проява на сериозната диагноза прееклампсия. За ваше успокоение можете да следите кръвното си и в домашни условия, без това да се превръща в обсебване, като споделяте всяко едно притеснение със следящия ви акушер-гинеколог.