Холестерол и високо кръвно – истински врагове на паметта

Публикуван на:
Последна редакция:

Холестерол и кръвно наляганеКогато става дума за проблеми на сърдечно-съдовата система, почти веднага се сещаме за високото кръвно и лошия холестерол. В действителност последните две се явяват рисков фактор и за мозъчната дейност. Често срещан краен резултат е лоша памет или моментна й загуба. До този извод стигат френски и американски учени, които водят две независими едно от друго проучвания. Учените от Националния институт по здравеопазването във Франция, включват в своето проучване повече от 5 000 мъже и жени на около 55 годишна възраст, докато в Америка се изследват около хиляда души.

Как високият холестерол и високото кръвно затрудняват мозъчната дейност

Високият холестерол и високото кръвно налягане водят до стесняване на мозъчните кръвоносни съдове. Това е резултат от натрупването на холестеролни плаки по стените им. Следващата стъпка е предизвикване на недостатъчно кръвоснабдяване. То е равносилно на недостатъчно оросяване на мозъка, поради ограничаване на количеството кислород, достигащо до него. Този факт бива често подценяван, а в същото време с напредване на възрастта, ако не се вземат нужните мерки, измененията на кръвоносните съдове стават все по-опасни за мозъчната дейност. Лекарите твърдят, че хи­пер­то­ни­я­та въз­ник­ва дос­та по-ра­но от ис­хе­мич­на­та бо­лест на мозъка. Затова при отчитане на ви­со­ко­ кръв­но на­ля­га­не, е нужно постоянно проследяване на ко­ле­ба­ни­я­та му, за да се взе­мат нужните мер­ки и да се намали риска от мозъчен инсулт.

Редовното измерване на кръвното – грижа и за паметта

Неоспорим е фактът, че все повече хора над 40 годишна възраст страдат от високи стойности. Щом те надминат 130 на 80 мм живачен стълб, трябва да светне сигналната лампа, че съществува риск и за паметта. Мозъкът не е в състояние да работи пълноценно, ако до него не достига достатъчно количество кислород. Разбира се, заедно с редовното измерване на кръвното налягане и консултация с лекар, ако стойностите на кръвното са по-високи от нормалното, е важно да се възприеме правилен режим на хранене. Също така откъсване от застоялия начин на живот и свеждане до минимум на алкохола и цигарите.