Инсулт - 5 сигнала, които трябва да ни алармират

Преди време се считаше, че инсултът е болест, застрашаваща единствено възрастното население. Напоследък, обаче, случаите на инсулт нарастват. Оказва се, че се случва и сред хората в средна възраст, а в някои случаи не щади дори и по-младите. Всичко това е в резултат от силно динамичния живот, изпълнен с множество стресови ситуации. Затова и днес инсултът се счита по-скоро като болест на модерните хора. Безпощаден е, предизвиква състояние на инвалидност, а нерядко се стига и до най-лошото – смърт. Съществуват няколко недвусмислени сигнала за настъпване на инсулт. Ако успеем да ги разпознаем, вероятността да съхраним нормалния си начин на ежедневие нараства и не на последно място – можем да спасим дори живот. Инсулт - 5 Сигнала, които трябва да ни алармират Най-застрашени от инсулт са страдащите от високо кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм, диабетици и пушачи.

Основни сигнали за предстоящ инсулт

  1. Мускулите на ръцете, краката и лицето се отпускат в едната част на тялото. Човек трудно задържа предмет в ръцете си. При опит да се усмихне, усмивката му е изкривена в засегната част от тялото.
  2. Нарушен говор. Човек не само изговаря трудно или въобще не може да изговори думите, но и не разбира какво му казват.
  3. Загуба на равновесие, тъй като са нарушени функциите на центъра на равновесие в мозъка. Следва затруднено ходене („меки крака“), виене на свят.
  4. Силно главоболие.
  5. Нарушено зрение: човек вижда образите сивкави, безцветни или двойни. Това е обикновено само с едното око, докато другото вижда нормално.

Тези симптоми могат да се изразят в по-слаба форма, без да предизвикат някакво особено безпокойство. Все пак, ако се прояви дори и един от изброените сигнали е изключително важно човек да потърси веднага лекарска помощ, без притеснението, че може и да греши. Това е единственият начин да се предотвратят сериозни последствия или смърт. Ако се действа навреме с подходящите медикаменти, до максимум 3 часа след настъпването на първите симптоми, крайните резултати са поне с 30% по-добри.

Как да се предпазим от инсулт

Препоръчва се редовно измерване на кръвното налягане, като се спазва стриктно предписаното от лекаря лечение за поддържане на определени стойности на кръвно налягане. Важно е да обърнем внимание на теглото, да ограничим консумирането на алкохолни напитки и задължително да спрем тютюнопушенето. Не на последно място – редовни физически упражнения поне пет пъти седмично в продължение на 30-40 минути.