Истина ли е истината за „бързата храна“?

Публикуван на:
Последна редакция:

бързо храненеКогато чуем „бързо хранене“, първата ни асоциация е мазни бургери, захаросани понички и огромни газирани напитки. Истината е, че „бързата храна“ не е задължително нездравословна.

Подбирайте

Трябва да подбираме и кой ресторант или верига избираме, и това какво поръчваме там. Някои, но не всички ресторанти, характерни с бързата храна като основно меню, могат да предложат постно месо, салати, нискомаслено мляко, плодове и дори овесени ядки за закуска. Хубаво е да открием кои са заведенията, които имат варианти на подобни ястия и да ги посещаваме по-често от тези, които не ги предлагат.

Избягвайте вредните ефекти на бързата храна и спазвайте диета

Дори и да сте в добро сърдечно здраве, избягвайте вредните храни, особено пържени, мазни, покрити в сол или захар. Дори и салата, която изглежда здравословна, може да не е заради мазния си дресинг. Салата с много бекон, сирена и дресинг, богат на мазнини и сол, може да е по-калорична от хамбургер или парче тънка пица със сирена. Диетата е важна за здравето – ако е богата на наситени и транс мазнини, това повишава холестерола – което е рисков фактор за сърдечни заболявания и инфаркт. Твърде много сол може да увеличи кръвното налягане, а многото мазнини и въглехидрати могат да доведат до наднормено тегло, което също допринася за лошото сърдечно здраве.

Информирайте се

Да бъдете информирани за храната, която ядете, е най-добрият начин да разберете здравословните рискове, а и има много източници на информация. Много заведения за бързо хранене включват информация за хранителните стойности, а и със сигурност можете да я проверите сами в супермаркета. Всъщност, магазините могат да бъдат по-здравословна алтернатива на заведенията за бързо хранене, защото всичко, което е опаковано, трябва да има етикет с хранителните му стойности, за да можете да сравните различните продукти и да изберете по-здравословния вариант. Ако все пак отидете във веригата за бързо хранене, избягвайте по-големите менюта, за да намалите стойностите на мазнини, сол и захар. Често е по-евтино и по-лесно да отидете до магазина и да си купите сандвич с черен хляб, постно месо и един плод от там, вместо да разчитате на бързата храна. Доста супермаркети продават пакетирани салати и супи, но винаги четете етикета за хранителни стойности.