Йога при високо кръвно

Публикуван на:
Последна редакция:

Йога при високо кръвно Всеки, който страда от високо кръвно може да опита да се справи с йога. Йога-дишането влияе благоприятно върху вегетативната нервна система и по-точно понижава симпатиковия тонус и повишава парасимпатиковия. Като се има предвид, че първият води до увеличаване честотата на дихателните движения и сърдечните удари, докато вторият има обратен ефект, крайният резултат е достигане на равновесие, предизвикващо понижаване на кръвното налягане.

Взаимодействието йога – високо кръвно, доказано преди повече от 40 години

Научни изследвания, доказващи, че дихателните практики от йогата спомагат при хипертония, са известни още 1975. За първи път подобни доказателства са публикувани в престижното издание “The Lancet”. Резултатът е следният: понижаване на систолното налягане с 20 пункта и диастолното с 15 пункта след извършване на специалните упражнения в продължение на 3 месеца. Все пак медиците предупреждават, че който е подложен на медикаментозна терапия при хипертония, трябва да следи да не се застъпи понижаването на кръвното, постигнато чрез медикаментите с практикуването на йога-упражненията. Това уточнение е нужно, тъй като рязкото спадане на стойностите на кръвното може да предизвика синкоп или припадък .

Ако стойностите на кръвното са леко завишени 130/83 mmHg, решението е йога!

Нормалното кръвно налягане гравитира около 120/80 mmHg. Много хора, обаче, с изненада откриват, че кръвното им стига 130/83 mmHg. В действителност подобни стойности не са причина за изпадане в паника, но с времето положението може да се влоши, което означава увеличаване на риска от по-сериозни сърдечно-съдови заболявания. Какво си струва да опитате в подобен случай? Ето, че отново се връщаме на въпроса с йога-упражненията и високото кръвно. Неотдавна е било проведено проучване, ръководено от д-р Деби Коен, преподавател в Университета в Пенсилвания. В продължение на 6 месеца са били наблюдавани 58 мъже и жени на възраст 38-62 години. Проучването се концентрира именно върху случаите, при които хората страдат от леко повишаване на кръвното. Участниците е трябвало 2-3 пъти седмично да извършват йога упражнения. След 6 месеца, резултатите показват, че всички, без изключение, нормализират стойностите на кръвното си. Според д-р Коен, връщането на нормалните стойности на кръвното е идеалният начин да се предотврати развитието на болестта. Той счита, че получените положителни резултати се дължат на факта, че йога-техниките действат директно върху мозъка. Допринасят за релаксирането и отпускането на ниво мозъчна дейност, което влияе благоприятно и върху физическото състояние на човек. Именно това едновременно въздействие на тялото и ума, с помощта на йога, дава възможност за установяване на контрол върху стойностите на кръвното.