Кафето и кръвното налягане

кафето и кръвното наляганеОсновна съставка в зърната на кафето е разбира се кофеинът. Той е алкалоидна субстанция с ясно изразен ефект върху централната нервна система, сърдечно-съдовата система и метаболизма като цяло. Доказано е, че дневният прием на 200-250 мг кофеин, което е равно на приблизително 2-3 чаши кафе, може да увеличи стойностите на систолното налягане с 3-14 mmHg и с 4-13 mmHg - диастолното. Същото важи и за други напитки, съдържащи кофеин, а те не лиспват от ежедневието ни. Такива, например, са енергийните напитки, както и някои силни видове чай. Някои от тези напитки, освен голямо количество кофеин, съдържат и много захари, особено изкуствено приготвените. Това допълнително натоварва организма и оказва неблагоприятно влияние върху кръвното налягане. Не съществуват достатъчно и еднозначни данни относно безкофеиновото кафе. Затова по-добре е да не се превишава дневната доза от 2 чаши.

Едно кафе на ден може и да свали кръвното!

До този странен извод достигат френски учени, ръководени от д-р Бруно Пание. Екипът в продължение на 10 години наблюдава различните ефекти, които оказва кафето, върху група хора. Крайните резултати са следните: любителите на кофеиновата напитка наистина показват стойности на кръвното малко по-високи от нормалното. В същото време, хора, които никога не посягат към кафето имат още по-високи стойности на кръвното. Учените считат, че релаксиращият ефект, който оказва кафето върху кръвоносните съдове, е причината, поради която големите любители на кафе отчитат по-ниски стойности на кръвното в сравнение със заклетите противници на кафето.

Все пак не прекалявайте с кафето

Повече от две чаши кафе на ден покачват значително кръвното налягане на хора, които по принцип не са свикнали с тази напитка. По-умерени са резултатите при хора, които са свикнали ежедневно да пият кафе. Това означава, че човешкият организъм привиква към кофеина и развива определена толерантност. Въпреки това се препоръчва хипертониците да не прекаляват с кафето, тъй като излагат организма си на по-голям риск от сериозни здравословни проблеми на сърдечно-съдовата система.