Как да се грижим за кръвното си налягане през есента

kruvnoto prez esentaНивата на кръвното налягане се определят от множество фактори, включително атмосферното налягане и студеното време. Оплакванията през есента при хората със сърдечно-съдови заболявания значително се повишават. При някои хора те са свързани с покачване на кръвното налягане, а при други тенденцията е обратна. Студът води до периферен стадий на съдовете, при който се централизира голяма част от кръвообращението и сърцето се затруднява да изпълнява своята роля на помпа. Най-често в студените дни се влошава състоянието на хора с хипертония. При застудяване се увеличава и рискът от инфаркт и инсулт, тъй като напрежението за сърцето е по-голямо.

Ето няколко съвета от специалистите, които е добре да спазвате при настъпването на есента

Как да се обличаме при студено времe

  • При излизане в студеното време слагайте шал на устата си.
  • Студът натоварва сърцето, физическата активност-също. Ето защо не грабвайте лопатите да ринете сняг, а ако се налага го правете на почивки, като влизате вътре да се стоплите.
  • Обличайте няколко тънки дрехи една върху друга, така че щом сте на топло да можете да съблечете някоя от тях, за да избегнете потене. Вълната, дори и при намокряне, остава термоизолатор.
  • Нека шапката бъде вашият задължителен аксесоар независимо от сезона, тъй като главата е един от най-големите консуматори на кръв.

С какво да се храним

  • Намалете до минимум консумацията на животински мазнини. Хранете се предимно с бобови култури, зеленчуци, плодове. От зеленчуците най-полезни за хипертониците са картофите, морковите, зеленият грах, тиквата, ряпата, марулята, всички видове зеле и всички диворастящи плодове.
  • При възможност изключете напълно солта от менюто си.
  • Намалете калорийния прием наполовина на обичайните за вас стойности.

Какви активности е полезно да извършвам

  • Отделяйте време за кратки разходки в парковете, планината и т.н.
  • Силата на мисълта е едно от най-ефективните лекарства. Например, ако вие изпитвате страх пред ново начинание или изпит и кръвното ви налягане е скочило значително нагоре, с помощта на автотренинга може да се постигне преодоляване на този проблем. Успокоявайте мислите си веднага след събуждане сутрин.