Как се диагностицира високо кръвно?

Хипертонията или високото кръвно налягане често се възприема като „тиха болест“, защото можете да живеете с това състояние години наред, без да знаете, че страдате от него.

И въпреки че е възможно да нямате симптоми, високото кръвно уврежда организма и в крайна сметка може да доведе до развитие на по-сериозни сърдечно-съдови заболявания.

Затова е важно редовно да следите кръвното си налягане, особено ако се случва нивата му да са над нормалните или ако имате фамилна обремененост за хипертония.

Измерване на кръвно налягане

Кръвното налягане най-често се измерва с устройство, наречено сфигмоманометър или на разговорен език – апарат за кръвно. Традиционните механични модели се състоят от стетоскоп (слушалка), маншет за ръка, циферблат, помпа и клапан. Измерванията се извършват от медицински специалисти или в аптека, но много хора с проблемно кръвно предпочитат да имат апарат и у дома си.

Измерването на кръвното налягане в домашни условия може да бъде особено полезно за диагностициране и проследяване на хипертония, тъй като това ще помогне на лекуващия ви лекар да получи информация за състоянието на кръвното през вашето ежедневие (а не само в лекарския кабинет).

Sendo Advance 3 – електронен апарат за кръвно налягане

Кръвното налягане се отчита като две числа: едното показва систолното, а другото диастолното налягане. Какво означават те:

  • Систолното кръвно налягане е максималното налягане по време на един сърдечен удар, когато сърцето изпраща кръв по цялото тяло.
  • Диастолното кръвно налягане е най-ниското налягане между два удара, когато сърцето се изпълва с кръв.

Кръвното налягане се измерва в милиметри живак (mm Hg) и се изписва систолно над диастолно (например 120/80 mm Hg или „120 над 80“). Според най-новите указания  за нормална стойност на кръвното се считат показатели 120/80 mm Hg или по-ниско.

Хипертонията е кръвно налягане със стойности, надвишаващи 130/80. Кръвното налягане може да се повиши или понижи в зависимост от вашата възраст, сърдечно състояние, емоции, активност и лекарствата, които приемате. Еднократно измерено високо кръвно не означава, че страдате от хипертония. Необходимо е да измервате кръвното налягане няколко пъти дневно в различно време, докато спокойно почивате поне пет минути. За да се постави диагнозата хипертония, обикновено е необходимо поне три пъти, в различни интервали от време, да бъдат отчетени високи стойности.