Какъв апарат за кръвно налягане да изберем - механичен или автоматичен?

Изборът на апарат за кръвно налягане не е от най-лесните. Затова ще се опитаме да ви дадем по-подробна информация за едните и другите. Така сами ще можете да прецените кой от двата модела е по-подходящ за вас. Какъв апарат за кръвно налягане да изберем

Механичен апарат за кръвно налягане -Как действат

Механичните апарати за кръвно се състоят от две основни части: стетоскоп, наречен още лекарска слушалка и сфигмоманометър. Той се състои от маншет, ръчна помпа и манометър (цифрова скала), която показва стойностите на налягането. Измерването се осъществява чрез ръчно помпане на маншета с вътрешен надуваем балон, който притиска артерията в горната част на ръката (брахиална или мишечна артерия). При притискане на артерията, артериалните пулсации спират да се чуват. Когато помпата се отвори, балонът на маншета се отпуска малко по малко, пулсиращият кръвен поток се преустановява и започват да се чуват ритмични тонове. Стетоскопът служи, за да се чуят по-добре тези тонове. Появата на първия тон се отразява върху манометъра и отбелязва горната граница на кръвното налягане (систолно). Долната граница на кръвното(диастолично ) се определя при преустановяване на тоновете.

Плюсове и минуси

Механичният апарат за измерване на кръвното е сравнително точен, но най-големият му недостатък се свързва с трудното използване. Всеки, които използва механичен апарат за кръвно, трябва да бъде внимателно обучен и предупреден за потенциални грешки. Самостоятелното измерване с тях, не е за препоръчване, тъй като напомпването и отпускането на маншета, следенето на индикаторната стрелка, улавянето на пулсиращите тонове, изисква опит, съсредоточаване, определена позиция на тялото, а това изключва покой и максимално отпускане – задължителни при мерене на кръвното налягане.

Автоматичен апарат за кръвно

Автоматичните апарати за измерване на стойностите са най-удобният вариант за самостоятелно измерване на кръвното. Практически участието на човек се свежда единствено до правилно поставяне на маншета на бицепса или китката. SENDO апаратите например, са снабдени единствено с един бутон за максимално улеснение на ползващите ги. Достатъчно е този бутон да бъде натиснат и оттам устройството самостоятелно пълни маншета с нужното количество въздух, след което показва на дисплея точните резултати на систолното и диастолното налягане. Съществуват и Полуавтоматични апарати за кръвно налягане. За разлика от автоматичните са снабдени с помпа, съответно балонът в маншета се помпи собственоръчно и се отпуска собственоръчно. Дори и малкото на пръв поглед усилие от страна на човек, не позволява пълно отпускане.