Какви апарати за кръвно налягане има на пазара?

Използвате ли апарат за кръвно налягане у дома? Ако страдате от проблеми с кръвното или тепърва се сблъсквате с такива, определено за вас той е необходимост.

Когато сте в лекарския кабинет, специалистът проверява стойностите на кръвното ви налягане. Но тъй като то не е постоянна величина, тези стойности важат само за точния момент на измерването. За да придобие добра представа за здравословното ви състояние, лекарят се нуждае от подробни данни. Ето защо е добре се снабдите с апарат, който ви позволява да измервате нивата на кръвното налягане често и при нужда.

Как се диагностицира високо кръвно?

На пазара има много видове апарати за кръвно налягане и е важно да се запознаете с различните модели, преди да направите своя избор. Можете да ги закупите от аптеката, онлайн или от магазините за техника.

Апарати за бицепс - Това са традиционните апарати, които можем да разделим на три основни групи:

Механични апарати Несъмнено сте виждали такъв апарат поне веднъж в живота си, дали ползван от възрастен роднина, или в лекарския кабинет. Състоят се от манометър, помпа, маншет и стетоскоп. Докато с една ръка стискате помпата, с другата следите стрелката на манометъра, а със стетоскопа слушате звуците, които сърцето издава. Тези апарати са най-евтини, но и най-лесно могат да се повредят, а и да ви подведат с резултата. Особено с напредване на възрастта, когато зрението и слухът отслабват.

Опасна ли е за теб аритмията?

Полуавтоматични апарати Тези апарати не са толкова разпространени на пазара, но все пак са предпочитани от някои хора. Техен плюс е, че са по-достъпни от изцяло автоматичните модели. При тях няма да откриете стетоскоп и манометър, но затова пък помпането на маншета отново се извършва от вас. Резултатът обаче се изписва върху монитора на устройството. Полуавтоматичните апарати са лесни за употреба и често се избират за дома.

Автоматични апарати Най-модерните апарати за кръвно налягане, които са изцяло дигитални. Те представляват устройство с един или няколко бутона и буквално вършат всичко вместо вас. Единственото, което трябва да направите, е да сложите маншета върху ръката си и да натиснете бутона. След по-малко от минута върху дисплея ще видите стойностите на кръвното си налягане. Тези апарати отчитат пулс, аритмия, пазят десетки измервания в паметта си и най-важното – елиминират фактора „човешка грешка“, при който можете да отчетете грешен резултат, заради влошени зрение и слух.

Sendo Advance 3 - дигитален апарат за кръвно налягане с технология HIRA

Апарати за китка Тези апарати спадат към дигиталните модели, с тази разлика, че се поставят върху китката, а не върху бицепса. Основното им предимство е че са компактни и можете да ги носите с вас навсякъде. Специалистите обаче препоръчват да не ги използвате след 45-годишна възраст, тъй като с годините кръвоносните съдове на китката стават по-крехки и могат да бъдат увредени, а отчетените стойности – неточни.

Sendo Smart 2 - компактен дигитален апарат за китка

Съвети при избор на апарат за кръвно налягане:

  • Апаратът за кръвно налягане, който изберете, трябва да бъде правилният и удобен модел за вас, а не този, от който е доволен приятел/съсед/роднина.
  • Уверете се, че маншетът е в правилен размер, тъй като прекалено малкият/голям маншет може да повлияе на измерването. Помолете вашият лекар или фармацевт да ви посъветват кой размер е подходящ за вас. Няма нищо лошо в това да бъдете практични. На пазара ще откриете апарати в различен ценови клас, затова преди да изберете, проучете добре.
  • Помислете и какви екстри искате да притежава устройството: по-голям дисплей, защитна кутия, допълнителен маншет, дали работи с батерии или с адаптер...
  • И последно, но не на последно място – апаратът трябва да бъде лесен за употреба. Колкото и да си приличат апаратите, ще откриете, че с всеки се работи по различен начин. Изпробвайте няколко, преди да направите своя избор.

Какви щети нанася високото кръвно на тялото ни?

Високото кръвно налягане и инфаркта

Високото кръвно и диабета