Какви щети нанася високото кръвно на тялото ни?

Хипертонията (високото кръвно налягане) може да нанася увреждания на тялото ви дълги години, без да усетите каквито и да било симптоми.

Ако не се контролира, високото кръвно налягане може да доведе до различни проблеми, нарушения в качеството на живот, инфаркт или инсулт.

По-долу ще разгледаме кои органи и системи засяга високото кръвно.

Как се диагностицира високото кръвно?

Уврежда артериите

В нормалното си състояние артериите са еластични, гъвкави и здрави. Слоят, който покрива вътрешната повърхност на съдовете е гладък и кръвта преминава през тях свободно, като по този начин снабдява органите с кислород и хранителни вещества.

Хипертонията постепенно повишава налягането на кръвта, която преминава през артериите. В резултат на това, може да развиете:

 • Увредени и стеснени кръвоносни съдове

Високото кръвно уврежда вътрешния слой на съдовете. Мазнините от храната, които са достигнали до кръвообращението, могат да се отложат в увредената част на артериите и да се образува плака. В резултат, артериите стават по-малко еластични и по-тесни, и така се ограничава притока на кръв в цялото тяло.

 • Аневризма

С течение на времето, постоянното налягане на кръвта, която се движи през отслабените артерии, може да доведе до разширяване на част от стената и образуване на издутина (аневризма). Това е опасно състояние, защото тази издутина може да се разкъса и това да доведе до животозастрашаващ кръвоизлив.

Атакува сърцето

Хипертонията може да увреди сърцето по много начини. Ето някои от тях:

 • Заболявания на артерията, кръвоснабдяваща сърцето

Артериите, които са увредени и стеснени, могат да нарушат снабдяването на сърцето с кръв. Това може да доведе до появата на болка в областта на гърдите (ангина) или до инфаркт.

 • Увеличаване размерите на лявата част на сърцето

Високото кръвно налягане увеличава работата на сърцето, защото то трябва по-усилено да изпомпва кръв, която да достигне до цялото тяло. В резултат, се увеличават размерите на част от него (лява камера) и това повишава опасността от инфаркт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

 • Сърдечна недостатъчност

Хипертонията, която продължава с години, може да доведе до отслабване на функциите на сърцето и така то не работи ефективно.

Опасна ли е за теб аритмията?

Уврежда мозъка

За да функционира нормално, мозъкът има нужда от кислород и нутриенти. При недостатъчно кръвообращение, може да се развие:

 • Инсулт

Настъпва, когато до част от мозъка не достигат кислород и нутриенти. Това води до смърт на мозъчните клетки.

 • Деменция

Стеснените и блокирани артерии нарушават притока на кръв до мозъка и това може да доведе до развитие на определен тип деменция (съдова деменция).

 • Леки когнитивни нарушения

Това състояние е преходен етап между промените в разбирането и паметта, които обикновено се появяват с напредване на възрастта и по-сериозните промени, причинени от деменцията.

Засяга бъбреците

Ролята на бъбреците е да пречистват организма от ненужните вещества и отпадъци. За да успяват да си вършат работата добре, те се нуждаят от здрави кръвоносни съдове. Хипертонията атакува тези съдове и така влошава функцията на бъбреците. Наличието на диабет може да влоши състоянието им още повече.

Проблемите с бъбреците включват:

 • Гломерулосклероза (белези по бъбреците)

Този тип увреждане се появява, когато се засегнат най-малките кръвоносни съдове на бъбреците и те не успяват да очистват организма от непотребните вещества. Гломерулосклерозата може да доведе до бъбречна недостатъчност.

 • Бъбречна недостатъчност

Хипертонията е сред най-често срещаните причини за развитието на това заболяване. При него, може да се натрупа голямо количество непотребни вещества в организма и да се наложи извършването на диализа.

Проблеми с очите

Хипертонията не пропуска да засегне зрението. Ето до какво може да доведе:

 • Увреждане на ретината (ретинопатия)

Нарушението на състоянието на ретината (вътрешната част на окото) води до кръвоизливи, замъглено зрение и дори до слепота.

 • Увреждане на нерва на окото (оптична невропатия)

Блокираното кръвоснабдяване нарушава нерва на окото, което също може причини кръвоизливи или загуба на зрение.

Както вече стана ясно, хипертонията е хронично заболяване, което продължава с години и постепенно уврежда тялото ви. Въпреки това, понякога настъпва рязко повишаване на кръвното налягане, което изисква незабавна медицинска помощ и много често хоспитализация. В тези случай, хипертонията може да причини:

 • Загуба на паметта, личностни промени, нарушаване на концентрацията, загуба на съзнание;
 • Инсулт, инфаркт;
 • Болка в гърдите;
 • Остра бъбречна недостатъчност;
 • Слепота;
 • Усложнение при бременност (прееклампсия; еклампсия) и др.

Не спирайте да се грижите за тялото си и редовно си измервайте своето кръвно налягане!

Прочетете още:

Високото кръвно и диабета

Високото кръвно и връзката му с храна, която ядем

Сутрин или вечер трябва да се пият лекарствата за кръвно налягане?