Какво да ядем при високо кръвно

Polezni hraniВисоко кръвно е комплексно заболяване, резултат от множество фактори. Ролята на наследствеността и генетичните фактори е безспорна, но не е за пренебрегване и начинът на живот, който водим. Често усложненията идват от фактори като:

  • Наднормено тегло
  • Заседнал начин на живот
  • Неправилен хранителен режим, богат на натриев хлорид и беден на калий, магнезий, омега 3 мастни киселини

Избор на храни и начин на приготвяне при високо кръвно

Важно е да се отбележи, че реален ефект се постига дори тогава, когато се въведат някои малки, но постоянно спазвани, промени в начина на хранене. Като цяло говорим за ограничаване на количеството сол в храната и ежедневно консумиране на пресни плодове и зеленчуци, богати на К (калий), пълнозърнести храни и бобови растения.

Храните, които трябва да се избягват

Много често артериалната хипертония се съпровожда с нарушение в метаболизма на мазнините и въглехидратите. Затова трябва да се имат предвид няколко ограничения:

  • Ограничаване на наситените мазнини. Наситени мазнини се съдържат в маслото, свинската мас, пълномасленото мляко, твърдите сирена, сметаната, месото и месните продукти, палмовото и кокосовото масло.
  • Свеждане до минимум на хидрогенирани мазнини. Имайте предвид, че хидрогенираните мазнини са получени при химическа реакция с участието на водород, при която се получава втвърдяване на течните растителни мазнини. Те се ползват масово при производството на сладоледи, баници и всякакъв вид закуски, направени от бутер тесто, майонеза, солети, чипсове и корнфлейкс, вафли, царевични пръчици, пуканки за микровълнова фурна.Някои производители ползват хидрогенирани мазнини дори за направата на кисело мляко, тъй като придават по-голяма плътност. За съжаление не винаги наличието на хидрогенирани мазнини бива обявено върху етикетите или пък често бива упоменато като растителни мазнини, което не е никак коректно. Един от начините да разберете дали в готовата закупена храна се съдържат тези изключително вредни за организма мазнини е ако усетите, че върху небцето ви полепва тънък слой леко грапава мазнина.
  • Премахване на следните храни и съставки от менюто: колбаси, сушени меса, риба и месо в консерви, твърди сирена, туршии.
  • Дневна доза на приеманото количество сол под 3 гр.

Полезни храни при високо кръвно

Плодовете и зеленчуците имат почти магичен ефект върху високото кръвно. Плодовете са богати на К (калий), витамин С и на влакна, които водят до пряко понижаване на кръвното. Голяма част от проучванията доказват, че вегитарианците старадат по-рядко то хипертония. Храни, съдържащи калий, понижават кръвното са банани, диня, картофи, домати, портокали, спанак, обезмаслено мляко, соя и бадеми. Приемът на средно от 3 до 6 порции седмично от тези храни, богати на калий, регулира кръвното. Храни, богати на калций: мляко, извара, спанак, листни зеленчуци, нахут. Някои учени твърдят, че тези храни неутрализират действието на натрия, когато е в излишък. Риба, чийто благоприятен ефект върху стойностите на кръвното се дължи на омега 3 мазнините, съдържащи се в рибата и по-точно в скумрия, риба тон, сьомга, селдови риби. Препоръчително е да се консумира поне три пъти седмично. Влакнести храни (такива, които съдържат целулоза): все пак нека се има предвид, че трябва да се изберат правилните целулозни храни, имащи отношение към хипертонията. Препоръчват се тези, които са разтворими във вода като: овесени трици, ябълков пектин, семена и фибри от индийски живовляк, гуарана, корен от глухарчета на прах, корен от джинджифил, семена от сминдух на прах, и семена от резене. Зеленчуци и подправки за поддържане на нормални стойности на кръвното. Сред първенците в борбата с високото кръвно се нарежда чесънът, познат още като чудодейното лекарство за сърдечно съдовата система, в това число и кръвното налягане. Доказано е, че при ежедневен прием на една скилидка чесън за 12 седмици, води до внушително намаляване на кръвното. Лук - Най-добър ефект оказва приемът на етерично луково масло, по две-три лъжички на ден. Домати, богати на гама-аминомаслената киселина, която спомага за понижаване стойностите на кръвното налягане. И още- броколи и моркови. От подправките си заслужава да се наблегне на джинджифил, резене, риган, черен пипер, босилек, естрагон.