Климатът през пролетта и кръвното налягане

Пролет и кръвно наляганеНяма по-променлив, непредвидим и капризен сезон от пролетта. Кръвното налягане се влияе често от резките промени на температурата, непрекъснато изменящите се влажност на въздуха и атмосферно налягане. То започва да се променя и става нестабилно, подобно на времето.

Връзката между атмосферното и кръвното налягане

Атмосферното налягане се променя в зависимост от движението на въздушните маси и надморската височина. С увеличаване на надморската височина се наблюдава понижаване на атмосферното налягане. Това се дължи на факта, че натискът на въздуха върху земната повърхност, т.е. атмосферното налягане, е по-малък при висока надморска височина и по-голям на морското равнище. Така близо до морското равнище има повече въздух, съответно повече кислород, отколкото на връх Еверест, например. Като имаме предвид, че кислородът има особено влияние върху физиологичните процеси в организма и производството на енергия, е нормално да настъпят изменения в случаите, в които количеството кислород във въздуха намалява. За да се доставят нужните количества кислород на организма и при надморска височина над 2000 м, се активират адаптивни механизми на респираторния апарат и сърдечно-съдовата система. Съответно сърцето учестява своята дейност, а това води до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове. В действителност това увеличаване на кръвното е незначително през първите няколко часа от излагането на организма на голяма надморска височина. Ако става въпрос, обаче, за по-продължителен период от време, нещата стоят по-различно. Така, през първата седмица от престоя на надморска височина над 2000 м., кръвното налягане може да скочи с 20-30 mmHg. За хора с нормално кръвно това покачване не носи риск, докато хипертониците е добре, в подобни условия, да следят ежедневно кръвното си налягане.

Как се изменя кръвното в зависимост от температурата

Когато е горещо, кръвното налягане обикновено се понижава и достига по-ниски от нормалното стойности. Tова е причината човек да се чувства отпаднал. Ако на следващия ден барометърът отчете по-високи стойности или изведнъж стане студено, то кръвното налягане се повишава и предизвиква главоболие. Изводът е, че тялото се нуждае от малко повече време, за да се адаптира към промените на атмосферното налягане. При подобни резки промени на атмосферното налягане се наблюдават най-често случаи на хипертонични кризи, инсулти и инфаркти.

Пролетта не е време за емоционални и физически натоварвания

Променливите пролетни дни не са подходящо време за планиране на извънредни физически натоварвания, нито на прекалено много емоции и стрес. През пролетта е повече от препоръчително да се измерва редовно кръвното налягане. Лекарите препоръчват да се запазят предварително изписаните дози на медикаментите. Тъй като евентуалното „следване“ на капризите на времето, означава да се променят дозите ежедневно – напълно невъзможно за реализиране. Когато през юни започне рязкото повишаване на температурите, хипертониците задължително трябва да се консултират с личния си лекар, в случай че продължават да се чувстват отпаднали и усещат непрекъсната умора в крайниците.