Кое е нормалното кръвно налягане?

Нека започнем от там, че няма точни стойности, които можем да класифицираме като „нормално кръвно налягане“.

Според ESC (Европейското Кардиологично Дружество), за да бъде нормално, кръвното налягане трябва да варира в определен диапазон. Този диапазон се характеризира със систолично налягане (горна граница) която е между 90 и 120 и диастолично налягане (долна граница), която е между 60 и 80. Всяко отклонение от този диапазон може да индикира някакъв проблем.

Стойностите на кръвното налягане се измерват в mm Hg - милиметри живачен стълб, означен като mm Hg. Това означава, че за един възрастен човек кръвното налягане трябва да е под 120/80 mm Hg и над 90/60 mm Hg. Ако вашите показатели се движат в този диапазон, значи сте късметлии. Въпреки това трябва да се стремите да водите здравословен начин на живот и да поддържате оптимално тегло, за да предотвратите появата на хипертония в бъдеще. Редовните упражнения също са добра превенция. А ако в семейството ви има хипертоници, то трябва да обърнете сериозно внимание на превенцията. 

Завишено кръвно налягане

Всяка стойност на кръвното налягане над 120/80 може да се приеме за завишена и действа като предупреждение, че трябва да промените нещо в начина си на живот и да се погрижете за сърцето си. Диагнозата „Високо нормално кръвно налягане“ можете да получите при стойности между 130 и 139 mm Hg (систолично) и 80 и 89 mm Hg (диастолично). И въпреки че тези стойност технически не се приемат за хипертония, те все пак са извън диапазона, за който говорехме по-горе. Завишеното кръвно налягане с времето може да се превърне в хипертония, а така се повишава и риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Хипертония първа степен

Ако кръвното ви е в диапазона 140/90 – 159/99, това се приема за хипертония от първа степен. 

Тук трябва да отбележим, че ако сте измерили такива стойности само веднъж, то не е задължително да имате хипертония. Диагнозата се поставя само след продължително следене на кръвното налягане от лекар. Той може да ви препоръча като за начало единствено да промените навиците си, да започнете да тренирате и да ядете здравословно. Ако обаче след месец-два няма промяна и кръвното налягане е все още високо, може да се наложи медикаментозно лечение. 

Хипертония втора степен

Тук проблемът става по-сериозен и идва със стойности систолично налягане над 160 mm Hg и диастолично над 100 mm Hg, но по-малко от 180/110. При хипертония от втора степен е много вероятно вашият лекуващ лекар да промени медикаментозното ви лечение и да ви препоръча допълнителни лекарства, чрез които да държите кръвното налягане под контрол. Разбира се, не трябва да разчитате само на тях, тъй като промените в начина на живот тук играят още по-голяма роля.

Опасна зона

Всяко измерване със стойности над 180/120 mm Hg е знак за сериозен здравословен проблем. Специалистите наричат тези стойности хипертонична криза. Такова кръвно налягане изисква незабавно лечение, дори да не е придружено от други симптоми. Въпреки това, може да изпитвате:

 • болка в гърдите
 • задух
 • симптоми на инсулт, като например мускулна пареза и липса на контрол над лицето
 • кръв в урината
 • замаяност
 • главоболие

Понякога тези стойности могат да бъдат еднократно явление и след това кръвното налягане да се нормализира. Ако това се случи, вашият лекар със сигурност ще премери стойностите му още няколко пъти.

Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане се нарича хипотония. Това състояние се характеризира със тойности под 90/60 mm Hg То също може да бъде опасно, тъй като ниското кръвно налягане не позволява органите и сърцето да получат достатъчно богата на кислород кръв.

Някои от причините за хипотония са:

 • сърдечни проблеми
 • дехидратация
 • бременност
 • загуба на кръв
 • инфекция
 • анафилаксия
 • недохранване
 • ендокринни проблеми
 • някои лекарства

Обикновено хипотонията е придружена със замаяност. С ниските стойности можете да се справите по различни начини (с много вода, шоколад и др.), но ако проблемът стане постоянен, трябва да потърсите лекарско мнение.