Как да поддържаме добро кръвно налягане по време на празници

sedno3_christmas_statiqKoледните празници не са идеалното време човек да се фокусира върху здравето си. Дори коремчето на Дядо Коледа го потвърждава. По стара българска традиция оставаме ненадминати по количество и разновидност на ястията, които поставяме на празничната трапеза. Всеки един от нас е усещал как теглото му по празници рязко се покачва, в следствие на преяждане и злоупотреба с тежки и калорични храни и алкохолни напитки. Точно тогава обаче лекарският апарат за високо кръвно налягане отчита тревожни нива. По време на празниците най-внимателни трябва да бъдат предразположените към високо кръвно налягане, запушване на кръвоносните съдове, боледуващите от сърдечни заболявания, както и хората, прекарали инсулти. За да влезе в норми кръвното налягане, придържайте се към меню, което включва немазни храни, богати на витамини и минерали и носители на антиоксиданти, които не натоварват с добавена захар. Ето няколко вида храни, от които да похапвате с удоволствие и без притеснения.

Варен боб

Понижава нивото на кръвното налягане. Изобщо всички зърнени варива са носители на витамини от група B, А и D. Не съдържат почти никакви мазнини, а минералите в тях спомагат за заздравяването на стените на кръвоносните съдове, както и на костната система. Препоръчваме да приготвяте без запръжки и нездравословни добавки.

Варени и печени картофи

Съдържат голямо количество витамини и скорбяла, която повлиява на еластичността на кръвоносната система. Освен това скорбялата помага на кръвоносната система да се прочисти от вече образувани тромби в начален стадии.

Банани

Съдържат голямо количество калий и скорбяла и активизират метаболитните процеси така, че кръвта да не се задръства с мастни наслоявания. Калият е един от основните елементи, които нормализират сърдечната функция. Ако от години страдате от високо кръвно, задължително приемайте калий.

Зелена салата за добро кръвно налягане

Тя е истинска благодат за всяко болно тяло. Сърцето ви копнее за такъв вид хана. Дори и да я използвате само за гарнитура, примерна салата от спанак, маруля, киселец и зеле ще подобри работата на сърдения мускул и ще пречисти кръвоносната система. Листните зеленчуци съдържат богата гама от микроелементи като желязо, магнезий, цинк, фосфор, калций, калий и йод. Същевременно са лесно смилаеми, нискокалорични и бедни на мазнини и въглехидрати.

Прясно мляко

Ежедневната му консумация доказано помага с 15%. При употребата му организмът приема големи дози калций и витамин D, които съдържа в пъти повече от други продукти. Тук говорим за истинско мляко, а не пастьоризирани и обезмаслени варианти. Освен това, когато се пие топло за закуска или преди лягане, то действа успокоително на нервната система, а всички знаем, че високото кръвно може да бъде продиктувано от нервни ситуации и натоварено ежедневие. И не забравяйте – червеното вино, кафето и черният чай, газирани и алкохолни напитки, сладките храни и мазното месо предполагат повишаване на нормалните стойности на вашето кръвно. Затова експертите препоръчват, ако на празника прекалите с пороците, които натоварват тялото ви, то в следващите два дни да минете на прочистващ хранителен режим.