Лятна почивка и хипертония

Публикуван на:
Последна редакция:

Лятна почивка и хипертоницитеПриятел или неприятел е слънцето при хипертония? По принцип не съществува едно мнение относно въздействието на слънцето върху човешкия организъм. Няма спор, че слънчевите лъчи подпомагат производството на витамин D. Той е важен не само за здравето на костите и зъбите, но и за правилното функциониране на имунната система. От другата страна обаче, стои и фактът, че при прекомерно излагане на слънце, човек рискува ракови заболявания на кожата. Очевидно и тук златното правило е някъде по средата.

Слънцето и високото кръвно

Що се отнася до хората с хипертония, излагането на слънце се счита за полезно, тъй като слънчевите лъчи водят до спадане на кръвното налягане. На какво се дължи това? Учените откриват, че слънчевите лъчи стимулират производството на азотен оксид (NO), който предизвиква намаляване на кръвното налягане. И въпреки, че слънцето действа добре на кръвното налягане, не трябва да се прекалява. Става дума за релаксиращо излагане на слънце, т.е. когато тялото е в покой, например на плажа с книга в ръка или съзерцавайки морските вълни и хората край вас. При лица с хипертония, това може да бъде опасно.

Лято на вилата или на село

Ако за вас почивката е на село или на вилата, където градината безспорно се нуждае от внимание и най-­вече усилен труд, не забравяте, че оптималното време за работа е до 8.00-­9.00 часа сутринта и след 19.00 вечерта. Имайте предвид собствените си възможности и възраст. Ако сте решили да прекопаете градината за един ден, без да обръщате внимание на горещите обедни часове, рискувате наистина много. И не на последното място, най-­добрата почивка е тази, чрез която можете да си осигурите истински психологичен комфорт – без стрес, конфликти, гняв и всякакъв вид негативни емоции; повече сън и отдаване на любимите ви занимания и хора.