Любопитни въпроси и отговори на тема високо кръвно налягане

Хипертония - въпроси и отговориКогато извършвам някакво физическо усилие, лицето ми моментално се зачервява и понякога от носа ми започва да тече кръв. Това знак за високо кръвно ли е?

В по-голяма част от случаите, хипертонията или високото кръвно налягане не се проявява симптоматично. Това е причината човек да не си дава сметка, че има високо кръвно. В същото време подценяването на този факт е изключително опасно. В някои редки случаи, обаче, прояви, като зачервяване на лицето, кръвотечение от носа, нарушение на зрението, виене на свят и главоболие могат да се окажат симптоми на хипертония. Ако споменатите от вас неразположения нямат логично обяснение, задължително се консултирайте с лекар и следете редовно кръвното си.

Защо кръвното се вдига при стрес?

Това е естествена реакция на организма. Напрежението активира така наречената симпатикова нервна система, която трябва да алармира тялото при заплаха: сърцето започва да бие по-силно, кръвоносните съдове се свиват, в резултат на което кръвното се повишава.

На 45 години съм, спортувам редовно (фитнес и тенис), смятам, че се храня здравословно, не пуша. Като цяло нямам проблеми на работа и в семейството. Независимо от всичко това страдам от високо кръвно. Има ли нещо друго, на което трябва да обърна внимание?

Високото кръвно не е единствено следствие от стила на живот. В една немалка част от случаите влияние оказва наследственият фактор. Въпреки това, здравословният начин на живот играе важна роля за поддържане здравето на сърцето и кръвоносните съдове, въпреки наличието на високо кръвно.

На 53 години съм, хипертоник. Въпреки че си взимам редовно лекарствата, през делничните дни кръвното ми е непрекъснато високо и най-вече вечерно време. През уикенда или през отпуските ми е нормално. На какво се дължи това?

Причините могат да са различни. Очевидно през уикендите и отпуските се чувствате по-спокоен, не сте изложен на стрес. Възможно е също така да се храните различно. По време на уикенда и почивките, наблюдавайте дали ядете по-здравословна и по-малко солена храна, дали спите повече? Ако е така, направете всичко възможно, за да пренесете тези полезни навици и през делничните дни. Разкажете подробно вашите наблюдения на лекуващия лекар. Възможно е да се наложи предписание на друго лечение или пък увеличаване дозата на ползваните от вас медикаменти.

Обикновено пуша около пакет цигари на ден. Преди известно време установих, че имам високо кръвно. Мога ли да очаквам, че ще се върнат нормалните стойности на кръвното, ако престана да пуша?

Много вероятно е кръвното ви да спадне до известна степен, но това не означава, че задължително ще се нормализира. За покачване на кръвното влияние оказват множество фактори: възраст, наследственост, хранителни навици, физическа активност и други. При всички случаи спирането на цигарите намалява риска от сърдечен инфаркт, мозъчен удар, запушване на кръвоносните съдове, белодробни заболявания и рак.

Попаднах на информация, че хипертонията въздейства върху паметта. Вярно ли е това?

Да, вярно е. При развитие на устойчива хипертония се засяга достигането на кръв до мозъка, което води до нарушения на мозъчната дейност. Проучванията показват, че хипертониците, които не се подлагат на лечение увеличават риска от нарушения на мозъчната дейност и в частност паметта.

На 52 години съм с хипертония. В последно време виждам все по-зле и сложих очила. Това следствие от хипертонията ли е?

Малко вероятно е, че влошаването на зрението се дължи на хипертонията. На вашата възраст е нормално да се развие пресбиопия, позната повече като старческо далекогледство. Голяма част от хората над 50 години се нуждаят от очила за четене. Естествено, най-добре ще бъде да направите очен преглед при лекар-офталмолог, като го информирате, че сте хипертоник. Иначе над 40-годишна възраст редовното измерване на кръвното налягане е задължително.