Митове и факти за кръвното налягане и сърдечния ритъм

Често срещано вярване е, че нивата на кръвното налягане са пряко свързани със честотата на сърдечния ритъм.

Истината е, че когато измерваме кръвното си, апаратът отчита силата, с която сърцето изтласква кръвта в артериите ни. Докато сърдечният ритъм, познат и като пулс, отчита броя на съкращенията, които сърцето прави за една минута.

Днес разбиваме няколко мита за връзката между кръвното налягане и пулса:

  1. Те винаги са свързани

Това е колкото грешен, толкова и често срещан мит. Вярно е, че кръвното налягане и сърдечния ритъм често се променят едновременно. Когато тялото ни е под стрес, понякога стойностите и на двете се повишават заедно. Въпреки това, ако сърдечният ви ритъм се учести, това не значи, че задължително кръвното ви ще се повиши и обратното. Ето защо е важно да разглеждате резултатите от двете измервания отделно. Едното индикира един проблем, а другото – за друг.

Sendo Advance 3 - дигитален апарат за кръвно с технология HIRA

  1. И двете имат нормални стойности

Няма такова нещо като „нормална“ стойност на кръвно налягане или сърдечен ритъм. И за двете има референтни граници, които определят дали състоянието на човек е в рамките на нормата. И въпреки това всичко е индивидуално. За оптимално кръвно налягане често се приема горна граница до 120 (налягането, когато сърцето ни се съкращава) и долна граница от 80 (налягането, когато сърцето се отпуска) mmHg (милиметра живачен стълб). Колкото до сърдечния ритъм в спокойно състояние на тялото, честотата му е между 60 и 100 удара в минута.

  1. Имате ниско кръвно или пулс? Вероятно имате проблем

Както вече казахме, това, което може би е нормално за един човек, за друг може да е индикация за проблем. За млад човек сърдечен ритъм около 50 удара в минута (или дори 40), може да означава, че всъщност е в добра физичесак форма. Ниското кръвно налягане при по-възрастни хора или тези с вече установени сърдечни проблеми може да е подвеждащо. Важно е общото състояние на човек и евентуалните симптоми, които в комбинация с резутатите могат да индикират дали има проблем. Винаги при съмнения консултацията с лекар е наложителна.

  1. Високото кръвно е по-опасно от високия сърдечен ритъм

Това всъщност е вярно. Проучванията сочат, че когато кръвното налягане е малко по-високо от нормалното за по-дълъг период, то рискът от появата на сърдечни проблеми се повишава. Увеличеният сърдечен ритъм също може да се окаже проблем, но причинно-следствената връзка не е така ясна.

  1. От значение е кога мерите кръвното и пулса

Това е вярно и за двата типа измервания. На първо място трябва да сте спокойни, а при измерване на кръвното налягане е хубаво преди това да не е извършвана физическа активност, или да е консумирано кафе. Ако мерите кръвно и пулс по няколко пъти на ден, то за да добиете ясна представа за състоянието си, трябва да вземете средната стойност на отчитанията.