Може ли пиенето на вода да намали кръвното налягане

Водата и кръвното наляганеВодата играе важна роля за хидратацията на тялото и нивата на кръвното налягане. Пиенето на вода е естествено и важно, но приемането на големи количества с идеята, че се подобрява здравословното състояние, може да доведе и до проблеми. Кръвното налягане варира през деня като зависи от физическото и емоционалното състояние. За високо кръвно налягане се приемат стойности над 140 на 90. Консумацията на храни и течности с високо съдържание на сол през деня допринасят за увеличаване на кръвното налягане. От друга страна недостатъчния прием на вода може да доведе до дехидратация и високи нива на натрий в кръвта.

Балансът

Тялото постоянно се опитва да постигне баланс. То реагира при промени на нивата на натрий и други електролити в кръвта като увеличава или намалява обема на кръвта. Когато нивата на натрий в кръвта се увеличат твърде много, бъбреците реагират като отделят излишното количество заедно с течности под формата на урина. Ако имате бъбречни проблеми обаче, тялото не може да се справи с повишените нива на натрий, което води до увеличаване на кръвното налягане. От друга страна пиенето на повече вода от обикновеното само увеличава течностите в тялото. Това може да доведе до подуване, което от своя страна натоварва сърцето.

Пиене на вода

Пиенето на прясна вода поддържа тялото хидратирано, като същевременно спомага за намаляване на теглото. Когато замените сладките напитки или тези, които съдържат натрий с вода, намалявате приема на калории и сол. Ограничаването на количеството калории води до намаляване на теглото като дори няколко килограма по-малко може да понижат кръвното налягане. Също така, ако изберете вода вместо чай или кафе, намалявате възможността от появата на силното сърцебиене, което кофеинът например може да предизвика.

Излишък

Пиенето на повече вода от нормалното за вас количество може да бъде полезно, но в разумни граници. Обикновено бъбреците освобождават тялото от излишните течности с урината. Ако имате сърдечен или друг подобен тип проблем, тялото ви може и да не успее да балансира нивата на течности в тялото. В резултат на това обемът на кръвта може да се увеличи, а оттам и кръвното налягане. Огромните количества вода също така може да доведат до разреждане на нивата на натрий в кръвта или хипонатриемия. Това се проявява със симптоми като замайване, объркване и може да доведе до по-сериозни последици, ако не се вземат мерки навреме.