Наднормено тегло и високо кръвно

наднормено теглоОколо 1,5 милиарда са възрастните хора в света с наднормено тегло. В България близо половината от населението над 20 годишна възраст е с наднормено тегло. Тревожни са и данните за детско-юношеската възраст, които сочат, че около 20% от децата надскачат нормалните за възрастта им килограми, а ¼ от тях са със затлъстяване. Основните причини са до болка познати. Разбира се, нездравословно хранене и заседният начин на живот са сред тях. Все по-често здравословните проблеми, с които се сблъскват хората с наднормено тегло и високо кръвно налягане са свързани с така наречения метаболитен синдром. Това е заболяване, свързано с обменните процеси. Води до затлъстяване с инсулинова резистентност, повишен холестерол, висока кръвна захар, високо кръвно налягане. Метаболитният синдром е обявен за сериозен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Защо хората с наднормено тегло страдат от високо кръвно

Връзката между излишните килограми и повишеното кръвно налягане е безспорна, но на какво се дължи тя? Учени от цял свят установиха, че при свръхувеличаване на мазнините около талията, се наблюдават повишени количества на хормона алдостерон. Алдостеронът задейства механизми, свързани със задържане на натрий и течности в бъбреците, предизвиква загуба на калий и прави кръвоносните съдове твърди и нееластични. В резултат на това, кръвното налягане неизбежно се повишава.

Как да изчислим дали килограмите ни са в рамките на нормалното

За целта е необходимо да изчислим какъв е индексът на телесната ни маса (ИТМ). ИТМ се определя чрез съотношението между ръст и тегло, като теглото в килограми се разделя на височината в метри, повдигната на квадрат: ИТМ=кг/м².

Пример: човек с височина 1.70 м и тегло 96 кг

Изчисляване на ИТМ: 96: (1.70х1.70)=33.27. Сравнявайки получения индекс с посочените в таблицата стойности, следва, че говорим за човек със затлъстяване от I-ва степен.

ИТМ: СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА

Граници ИТМ
Нормално тегло 18,5 - 24,9
Наднормено тегло 25 - 29,9
Затлъстяване I степен 30 - 34,9
Затлъстяване II степен 35 - 39,9
Затлъстяване II степен над 40