Ниско кръвно. Причини, симптоми, диагноза

Публикуван на:
Последна редакция:

нискоШироко разпространено е мнението, че хората с ниско кръвно са истински късметлии. Съществува дори хипотезата, че хипертониците са наследници на примитивния човек. От друга страна хората с ниско кръвно налягане(5% от населението в света) са част от добре еволюиралите и подходящо адаптирали се към днешните условия на живот хора. В същото време страдащите от ниско кръвно се оплакват от чувство за умора; отпадналост; сънливост; студени ръце и крака; прилошаване; причерняване пред очите; сърцебиене и болки в сърдечната област; главоболие; шум в ушите; гадене; бледа кожа...

Какво значи артериална хипотония

Ниското кръвно налягане, известно с медицинския термин хипотония, се характеризира със стойности под 105/70 mm Hg. Първата стойност, показва горната граница, отчетена при изпомпване на кръвта към артериите (систолично кръвно налягане), докато втората стойност показва долната граница (минималната стойност на АН), отчетена при отпускане на камерите на сърцето след изпомпването, т. нар. диастолично кръвно налягане. Кръвното налягане не е постоянно и често се изменя в различните часове от денонощието, както и в зависимост от психическото и физическо състояние. Стойностите му могат рязко да се увеличат или намалят при състояние на нервност, възбуденост, раздразнение, безпокойство, физическо натоварване. Ниските нива се проявява по-често през лятото, съпроводено обикновено с виене на свят и прилошаване. Ниското кръвно може да засегне хора в различна възраст, като рискови групи са възрастните и бременните жени. В действителност ниското кръвно е често срещано състояние по време на бременност, най-вече в първите 24 седмици. Това се дължи се активно циркулиращия в организма хормон прогестерон, който отпуска стените на кръвоносните съдове, а от това следва и понижаване на кръвното.

Три основни типа хипотония

Съществуват няколко типа хипотония: ортостатична, неврогенна и остра хипотония.Ортостатична хипотония се наблюдава при извършване на резки движения (напр. рязко изправяне) или веднага след хранене, трае само няколко секунди, достатъчно е човек да седне, за да премине замайването или причерняването. Този вид хипотония се дължи на нарушение на кръвообръщението или дехидратация на организма. Неврогенната хипотония се проявява при липса на синхрон между мозъка и нервните сензори. В този случай мозъкът получава „грешни сигнали“, а именно, че кръвното налягане е високо, без реално да е така, и съответно изпраща импулси за забавяне сърцебиенето. Неврогенна хипертония се наблюдава при състояние на стрес, уплаха. В състояние на шок за организма се проявява така наречената остра/тежка хипотония. При нея кръвното налягане спада толкова много, че мозъкът спира да изпраща импулси към останалите органи, което предизвиква объркване в тяхното функциониране. Това може да доведе до тежки състояния, като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, бъбречна недостатъчност, чревна исхимия. Този шок за организма може да бъде предизвикан при силна септична инфекция, анафилактичен шок или алергия към определени лекарства, при вътрешен или външен кръвоизлив, сериозни изгаряния, нарушения във функционирането на бъбреците и сърцето.