Опасна ли е за теб аритмията?

Аритмията

Аритмията е състояние, при което сърцето не работи в правилен ритъм и честота. Това е често срещано състояние, което обикновено не е причина за притеснение. Пораждащите го фактори обаче са много и най-разнообразни, някои от които могат да бъдат и опасни. Затова е важно симптомите на аритмията да не се пренебрегват, а да бъдат проследявани внимателно и при каквито и да е притеснения да се консултирате със специалист по сърдечно-съдови заболявания.

Видове аритмия

Основно разделение между видовете аритмия може да се направи въз основа на честотата на сърдечното съкращение: възможно е сърцето да се съкращава по-бързо от обикновено (тахикардия), по-бавно (брадикардия), с по-ранно начало (преждевременни сърдечни контракции) или с непостоянен ритъм (сърдечно трептене).

Друго разделение може да се направи въз основа на сърдечната зона, където са локализирани промените. Проблемът може да е породен от предсърдията или сърдечните камери.

Сумарно тези критерии определят следните видове аритмия:

 • Предсърдни екстрасистоли
 • Предсърдна тахикардия
 • Предсърдно трептене
 • Предсърдно мъждене
 • Екстрасистоли, изхождащи от AV възела (намиращ се между предсърдията и камерите)
 • Тахикардия от AV-възела
 • Камерни екстрасистоли
 • Камерна тахикардия
 • Камерна брадикардия
 • Камерно мъждене
 • Камерно трептене

Симптоми

Важна информация за аритмията е, че може да протича безсимптомно. Не разчитайте да уловите симптоми на аритмията, а проверете състоянието на сърцето си с подходяща апаратура.

Възможни симптоми на аритмията са:

Тахикардия (ускорен пулс, сърцебиене), задъхване, виене на свят, замайване, прилошаване, палпитации („прескачане“ на сърцето), замаяност, рязка загуба на физическа сила, брадикардия (забавен пулс), болка в гърдите, затруднена концентрация, обърканост, затрудненост при физическо натоварване, безсилие и постоянна умора, припадъци.

Рискови фактори за поява на аритмия:

Високо кръвно налягане, сърдечна хипертрофия, коронарна болест на сърцето, напреднала възраст, злоупотреба с алкохол и наркотици, големи количества кофеин и тютюнопушене, сърдечно-съдови забололявания, диабет, наднормено тегло, подлагане на постоянен стрес, Базедова болест, травми и операции в областта на гръдния кош, прием на някои медикаменти.

Диагностициране на аритмията

Само специалист по сърдечно-съдови заболявания може да ви каже дали състоянието на сърцето Ви предполага риск за Вашето здраве. За сигурна диагностика е нужен обстоен преглед и провеждане на нужните тестове.

Поради честата безсимптомност на аритмията, единственият начин да разберете дали трябва да се обърнете към специалист по сърдечно-съдови заболявания е с подходящия апарат за измерване на кръвно налягане и сърдечен ритъм.

Методи

Лабораторно тестване на кръвта или урината – с такъв тест можете да изследвате кръвната си картина, състоянието на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, както и нивата на електролитите и други химикали в организма. Анализ на тези данни обаче може да направи само специалист по сърдечно-съдови заболявания.

ЕКГ (електрокардиограма) – този тест отчита електрическите импулси на сърцето и цялостния ритъм на сърдечната активност.

ЕхоКГ (ехокардиография) – прави проверка и оценка на работата на сърдечния мускул с помощта на ултразвук.

Технология HIRA (Heartbeat Irregularity Rate Analysis) – анализира риска, породен от промените в сърдечния ритъм. Тя е едно от основните предимства на автоматичния апарат за кръвно налягане Sendo Advance 3.