Основни причини за неудържимия глад

Публикуван на:
Последна редакция:

гладЛептинова резистентност

Хормонът лептин, произвеждан от мастните клетки, има пряко влияние върху контрола на телесното тегло. Усещането за ситост и глад се регулират именно от него. Хората с наднормено тегло, обаче често страдат от така наречената лептинова резистентност. Те имат високи нива на лептин, тъй като натрупаната мастна тъкан води до увеличено производство на този хормон, но в действителност той не оказва върху тях ефекта на ситост и потискане на апетита. Страдащите от лептинова резистентност имат симптомите на вечно гладните хора. В същото време хормонът лептин е в състояние да активира симпатиковата нервна система, което води до повишаване на кръвното налягане.

Инсулинова резистентност

При хранене нивото на кръвната захар се увеличава, съответно панкреасът започва производството на инсулин, който помага на клетките да трансформират глюкозата в енергия. Здравите клетки са снабдени с рецептори, които улавят инсулина. Хората, страдащи от някои видове диабет, както и тези с наднормено тегло, имат нарушени функции на клетъчните рецептори, улавящи инсулина. Съответно панкреасът произвежда по-голямо количество инсулин, за да активира рецепторите. Инсулинът обаче не се усвоява, тъй като при инсулинова резистентност инсулиновите рецептори спират да реагират на инсулина. Резултатът от този омагьосан кръг е непрекъснат глад, все повече и повече килограми, повишено кръвно налягане.

Как да се справим с постоянния глад

За щастие лептиновата и инсулинова резистентност са обратими състояния. Важно е да се намалят телесните мазнини в рамките на нормалното. Редуцирането на излишното тегло възвръща чувствителността на клетките към инсулина и регулира производството на лептин и неговата дейност. Важно е да се премахнат от ежедневното меню: · всички рафинирани въглехидрати (захар, бели брашна, бял ориз) · фруктоза под формата глюкозо-фруктозен сироп, който се добива чрез ензимна хидролиза на царевично брашно, той е почти два пъти по-сладък от бялата захар и в същото време е много по-евтин и траен. Използва се масово в сладкарската индустрия, в производството на уж натурални сокове и всякакви напитки. · наситени мазнини – животински мазнини, масло, палмово и кокосово масло, млечни продукти. При лептинова резистентност трябва да активирате максимално волята си. Трябва да следвате стриктно грамажите за порция и определена комбинация от хранителни съставки, предписани от нутриционист (специалист по правилно хранене). Включването на леки закуски от плодове между храненията намалява усещането за постоянен глад, както и пиенето на вода или неподсладени чайове. Не на последно място в борбата с излишните мазнини, водещи до лептинова резистентност, остават и редовните физически упражнения.