Пет фактора при високо кръвно, на които да обръщате внимание всекидневно

Пет фактора при високо кръвно, на които да обръщате внимание всекидневноДори и да не сте предразположени към високо кръвно, добре е да се грижите за своето сърдечно здраве, преди проблемите да започнат. Хубаво е да се грижите за всеки аспект на здравето си, но за сърцето е най-важно първо да обърнете внимание на следните неща:

  1. Балансираната диета

Нивото на кръвното се влияе изключително много от диетата, която следвате. Колкото по-балансирана и разнообразна е тя, толкова по-малък е рискът да имате проблем с високото кръвно налягане. За да постигнете най-добри резултати, включете в диетата си плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, семена и нискомаслени млечни продукти. Добре е да намалите захарта, транс-мазнините и холестерола. Те могат да увеличат кръвното или да създадат проблеми със сърцето при хора, които не са страдали от такива преди. Все пак си позволявайте любимите си храни – дори и не толкова здравословни - но от време на време и винаги в рамките на разумното.

  1. Прекомерният стрес

Стресът е също един от най-често срещаните виновници за високото кръвно. В случай че се чудите защо – той предизвиква временни повишавания на налягането в кръвоносните съдове. В някои случаи стресът може да създаде състояния или навици, които увреждат сърцето. Такива навици са например: преяждане, препиване с алкохол и тютюнопушене, като всяко от тях повишава кръвното. Важно е да намерите свой собствен начин да се справяте със стреса, независимо дали той се изразява в спорт, йога или повече прекарано време с близки хора. Опитайте се да правите нещо, което ви успокоява, всеки ден след работа или когато намерите време.

  1. Приемът на сол

Много лекари препоръчват да посолявате храната си на вкус. Ако обаче сте под риск от високо кръвно налягане, вероятно трябва да намалите солта още повече. Препоръчаният от експерти прием за повечето хора е 2,300 милиграма на ден, но е добре да имате предвид своето кръвно и ако то вече и високо, да намалите дневният си прием още повече. Не забравяйте, че натрият се съдържа не само в солта, но и в пакетираните храни и фастфууда. Ако имате подобни проблеми, консултирайте се с лекаря си – той може най-добре да ви каже каква е правилната дневна доза за вас.

  1. Приемът на алкохол

Умерената употреба на алкохол обикновено не вреди на цялостното здраве. Ако обаче започнете да пиете повече от това, той ще се отрази на вашето състояние и налягането в кръвоносните съдове. За умерено количество се счита една чаша на ден при жените и две при мъжете. Вероятно ви е приятно да изпиете малко повече вино на вечеря, но това е вредно за сърцето и тялото. Намалете количеството до една чаша, за да й се насладите, без да се притеснявате за последствията.

  1. Редовният спорт

За съжаление не става въпрос за спорт по телевизията. Редовният спорт може да бъде много приятен и полезен за сърцето! Ако вече имате високи стойности, той ще го намали, а ако не – ще го предотврати. Освен че се грижи за сърцето, той е полезен за цялостното здраве – психическо и физическо, които на свой ред също могат да се отразят на кръвното. Лекарите от Американска Сърдечна Асоциация препоръчват трийсетина минути умерена физическа активност на ден, пет пъти в седмицата, или съчетание от силови упражнения или такива за гъвкавост за около 25 минути, три пъти в седмицата. Пробвайте различни неща, докато откриете най-добрият вариант за вас.