Полезни храни за повишаване на кръвното налягане

Публикуван на:
Последна редакция:

Полезни храниСмята се, че хипотониците не трябва да спазват определен хранителен режим, но не трябва да прекаляват с никакви продукти и в същото време не трябва да се подлагат на строги ограничения. Факт е, че както всеки друг човек, те също трябва да се насочат към полезни храни. В най-добрия случай менюто им трябва да съдържа пресни зеленчуци, пилешко месо, козе мляко (по възможност натурално), яйца, пресни плодове, семена и ядки. Някои специалисти препоръчват използването на повече подправки като заместител на солените храни, които повишават кръвното налягане, но не винаги са полезни. Категорично не полезни, но повишаващи кръвното продукти са бялото брашно, газираните напитки, алкохолът, тлъстите и пушени меса, сладоледът. Те спокойно могат да бъдат заместени с по-тлъста риба, рибено масло, черен дроб, бъбреци, суров стар лук, хрян, черен пипер.

Няколко групи полезни храни за безопасно повишаване на кръвното налягане

КОФЕИН

Ако заедно със сутрешната чаша кафе изядете сандвич със сирене и масло, може да вкарате ниското си кръвно в норма за следващите няколко часа, благодарение на комбинацията от сол, кофеин и мазнини.

ЯДКИ

Ядки с високо съдържание на мазнини, до 30-60 грама на ден. Много полезни са орехи, пеканов орех, бразилски орех.

СИРЕНА

Всички видове (високомаслени, меки, твърди) до 50-100 грама на ден.

ТУРШИИ И ЧЕРВЕНО ВИНО

Консумирайте ги отговорно, без да прекалявате.

ПРОДУКТИ, СЪДЪРЖАЩИ ЖЕЛЯЗО

Нетлъсто червено месо, черен дроб, елда, овес, пшеница, царевица, бобови култури, спанак.

ПЛОДОВЕ

Кайсии, малини, нар, дрян, черницата – консумирайте без ограничения и в количества.

КОРЕНОПЛОДНИ

От тях най-полезно е цвеклото, но най-вече сокът от него.

ЗЕЛЕ И САЛАТИ

Ястия от всички видове зеле, салати от пресни зеленчуци, киселец, живовляк и пащърнак – хапвайте ги редовно. Препоръчваме да си приготвите смес от сушени сини сливи, сушени кайсии, орехи, ябълки и мед, лимонов сок. Вземайте по 1 супена лъжица от вкусната комбинация преди всяко хранене и достоен представител на не малката група с полезни храни, на която можете да се доверите.