Редовното измерване на кръвното може да спаси живот

Ако измерените стойности на кръвното са по-високи от нормалното, това означава, че сърцето се претоварва, тъй като трябва да изпомпва по-голямо количество кръв за единица време. Налягането се повишава, тъй като се увеличава съпротивлението на артериите, зависещо от размера на техния отвор. Всички тези опасности могат да бъдат "засечени" при редовно измерване. Кръвното налягане се изменя непрекъснато през деня, в зависимост от физическото натоварване и психическо състояние на човешкото тяло. Затова след 35-40 годишна възраст е препоръчително редовното следене. Добре е да се прави поне един път седмично, в приблизително едно и също време – сутрин след ставане и вечер преди лягане.

Кога високите стойности на кръвното трябва да ни алармират

Опасно е когато непрекъснато високи. Създават рискови условия за състоянието на множество органи, не само за сърцето, но и за бъбреците, мозъка и зрението. Постоянното поддържане на високо кръвно налягане, може да увреди бъбреците. Един от първите сигнали за увреждането им е неспособността да се задържа урината, което води до често уриниране. С напредване на хипертонията може да се появят вторичен пиелонефрит и бъбречна недостатъчност. Ако не се направи необходимото, за да се поддържат нормални стойности на кръвното налягане, се създават условия за развитие на мозъчен инсулт, хипертоничен инфаркт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. В този смисъл редовното измерване и следене на кръвното налягане, не означава, че то ще се нормализира от само себе си, а ще позволи взимането на нужните мерки, за да се нормализират стойностите му. Еднакво важно е да се поддържат нормалните стойности, както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане. Установено е, че до 50-55 годишна възраст по-голям рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания е повишеното диастолно кръвно налягане. Над тази възраст съответно по-голям риск носи повишеното систолно налягане. Според най-новите проучвания от повишено кръвно налягане страда средно 1 от всеки 4 души от зрялото население.

Редовното измерването - най-лесният преглед в домашни условия

Измерването на кръвното може да се извърши изключително лесно и в домашни условия, благодарения на автоматичните апарати. SENDO, например, предлага модел за бицепс и модел за китка. Имайте предвид, че кръвното скача в моменти на уплаха, гняв, по време на хранене или физическо натоварване. Съответно спада по време на сън, във вана с топла вода, при четене на развлекателна книга или занимавайки се с любимото хоби. За нормални стойности на артериалното кръвно налягане се приемат тези, които са измерени в състояние на покой.