Зелен чай - умее ли да сваля кръвното?

Различни проучвания демонстрират, че хора, които пият всеки ден зелен чай намаляват риска от развитие на хипертония. Но внимание, ако вече човек е с вече развита хипертония, не може да се очаква, че зеленият чай ще се справи със сериозното предизвикателство за нормализиране на кръвното!

Как точно действа зеленият чай върху артериалното кръвно

За да стане ясно как действа зеления чай върху кръвното, е нужно да се запознаем по-сериозно с ензима ренин. Ренинът участва в образуването на ангиотензин I, който чрез частична хидролиза се конвертира до ангиотензин II. Именно ангиотензин II е в състояние да регулира кръвното налягане. Когато бива произведен в по-големи количества, предизвиква свиване повече от нормалното на кръвоносните съдове. Това съответно води до повишаване на кръвното. Съдържащите се в зеления чай катехини потискат образуването на ангиотензин II и по този начин предотвратяват евентуалното повишаване на налягането в кръвоносните съдове. В същото време катехините са едни от най-мощните антиоксиданти, те са много по-ефективни в борбата с неутрализирането на свободните радикали, в сравнение с витамин С, например. Освен това укрепват стените на капилярите и улесняват самото усвояване на витамин С.

Други действия нанатуралния зелен чай

Зеленият чай има успокояващ ефект върху човешкия организъм. Така след чаша зелен чай, задължително ще ни се наложи да си вземем няколко минути почивка. Препоръчва се приемът на зелен чай да се извършва бавно и на малки глътки. Поради факта, че продуктът съдържа кофеин, дори и в много по-малки количества, отколкото в кафето (около 70% по-малко), прекалената консумация на зелен чай може да предизвика нетрайно, но рязко повишаване на кръвното. Друго важно негово действие е понижаването на риска от съсирване на кръвта в кръвоносните съдове.

Още една гледна точка

Учени от университета във Фукушима пък стигат до извода, че зеленият чай влияе директно върху ефекта на лекарството надолол (използва се за лечение на исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, мигрена и хипертиреоидизъм), като блокира абсорбирането на две трети от това лекарство. По този начин зеленият чай компрометира ефективността на самата терапия.