Високи познания за ниското кръвно налягане

Публикуван на:
Последна редакция:

Какво е ниско кръвно налягане?

Много хора се притесняват за ниското кръвно налягане (хипотония), но вероятно няма за какво. Причина може да бъде фактът, че някои имат стойности, по-ниски от нормалните. Въпреки това, в определени случаи, ниското кръвно може да създаде проблеми, така че би могло да се наложи да говорите със своя личен лекар.

Кога кръвното налягане може да се нарече ниско?

За индикация на ниско кръвно налягане се смятат стойности равни на или под 90/60mmHg, но всъщност само едно от числата трябва да бъде по-ниско, за да се приеме за ниско кръвно налягане. С други думи, ако горното число е 90 или по-малко (независимо от това какво е долното), това може да е индикация за ниско кръвно налягане; съответно, ако долното число е 60 или по-малко (независимо от това какво е горното), това също може да е индикация за ниско кръвно.

Какви са причините

Някои хора имат естествено ниско кръвно. Тоест, няма конкретна причина за това. Въпреки това, някои здравословни състояния или лекарства биха могли да причинят ниско кръвно налягане.

Какви са причините за сезонното ниско кръвно

Рядко се говори за сезонните промени, оказващи влияние на тази част на организма ни. Това е учудващо, имайки предвид, че има достатъчно доказателства, че стойностите се увеличават през зимата и падат през лятото. Това е така при хора от всички възрасти, раси и полове, като се случва дори когато кръвното ви вече е твърде високо или твърде ниско.

Защо се случва това

Консенсусът е, че кръвоносните съдове се стесняват, когато е студено, и разширяват, когато е топло. Още повече, допълнителното потене, свързано с по-горещото време води до загуба на течности и сол, което кара кръвното да пада още повече. Въпреки, че този феномен първо е бил документиран през 1920 и има много проучвания върху него, малко хора са наясно, че това се случва при смяната на сезоните.

Опасно ли е ниското кръвно

Обикновено то не е причина за притеснение. Въпреки това, понякога кръвното може да падне до степен, която предизвиква световъртеж и слабост, дори гадене. Ако откриете, че кръвното ви изведнъж е много по-ниско от обикновеното, вероятно има причина за това. Обърнете се към своя лекар.

Как се лекува ниското кръвно

Повечето хора с ниско кръвно налягане нямат нужда от лечение. Ако вашият доктор прецени, че има нужда от такова, той или тя ще потърсят причината за ситуацията. Когато тя бъде открита, ще може да се реши какво е най-подходящото решение за вас. За всеки случай, винаги закусвайте обилно, наспивайте се добре и пийте много течности – особено през лятото. Ако усетите слабост или световъртеж, пийте вода или хапнете нещо, по възможност сладко.