Високо кръвно и секс

Публикуван на:
Последна редакция:

сексуалния живот и високото кръвноКръвно и секс - със сигурнот може да има определено отношение между тях. Високото кръвно оказва влияние върху качеството на живот в различни аспекти. За съжаление в тази графа попада и сексуалният живот. До момента учените са установили, че високото кръвно влияе предимно върху сексуалния живот на мъжете. Това обаче не изключва и възможността за негативно влияние на високото кръвно върху сексуалния живот на жените.

Високото кръвно и сексуалният живот при мъжете

Високото кръвно уврежда стените на кръвоносните съдове, като ги прави по-твърди и тесни, така бива възпрепятстван нормалния поток на кръвта. По този начин намалява и притока на кръв в пениса. При някои мъже намаленият приток на кръв в пениса създава проблеми с постигането и поддържането на ерекция, което не позволява пълноценно осъществяване на половото сношение. Когато причината за нарушената ерекция е високото кръвно, тогава говорим за еректилна дисфункция (характерна и за страдащите от диабет или сърдечно-съдови проблеми). Това неизбежно води до понижаване качеството на живот на мъжа и неговата партньорка.

Причина за избягване на сексуалните отношения

Хипертонията може да окаже влияние дори върху еякулацията или изхвърлянето на семенната течност. Този момент се свърза с момента на оргазъм, а това да повлияе и върху самото сексуално желание. Дори когато подобни епизоди са единични, те неминуемо водят състояние на тревожност и страх, че това може да се повтори. Така постепенно започва избягването на сексуалните отношения с партньорката, което без съмнение рефлектира и върху цялата връзка. В някои случаи самите медикаменти, предписани при лечение на хипертония, могат да имат странични действия и да окажат влияние върху сексуалния живот на мъжа.

Високо кръвно и секс при жените

Последствията от хипертония върху сексуалния живот на жените все още не са установени, но не е изключено, те да са негативни. Подобно заключение се опира на факта, че намаленият приток на кръв във вагината, при някои жени, води до намаляване на желанието или възбудата. При вагинална сухота удоволствието от секса се превръща в неприятно изпитания, оттам и желанието за следващи полови контакти.