Високо кръвно? За да се справите с него, смейте се и слушайте музика!

Публикуван на:
Последна редакция:

Музика за понижаване на кръвнотоПричина №1 за смъртността в индустриално-развитите страни е високото кръвно, водещо до инфаркти и инсулти. В черния списък на животоотнемащите навици се вписват: неправилното хранене, водещо до наднормено тегло; заседналият начин на живот и недостатъчното физическо натоварване (в частност на открито); и не на последно място стресът, на който сме изложени ежедневно.

За добро здраве и нормални стойности на кръвното

Разбира се, живот, който наподобява едно вечно “гонене на влака”, няма как да действа добре на здравето ни като цяло. Какво тогава да направи човек, който желае да запази стила си на живот, и в същото време държи на здравето си, доброто настроение и в частност нормалните стойности на кръвното? Оказва се, че е достатъчно да възприеме някои малки, полезни и най-вече приятни навици - ежедневна порция смях и поне половин час отдаване на любимата музика. Терапевтичните свойства на тези две „активности“ доказват японски учени от Университета в Осака, които правят експеримент със 79 души на възраст от 40 до 74 години. Участниците в експеримента биват разделени на три групи, на случаен принцип. Първата група се състои от 39 души, които периодично слушат приятна за тях музика, а ако желаят могат и да пеят. Втората група хора - 30 човека, е била подложена на терапията на смеха, посредством предварително разработени упражнения и гледане на комични предавания и филми по телевизията. Третата група – „най-нещастната“, не е трябвало да прави нищо от посочените две активности.

Кръвно под контрол? Въпрос и на добри навици

Какъв е бил крайният резултат? При измерване на кръвното налягане на хората от първите две групи се отчитат систематично по-ниски стойности на кръвно в продължение на три седмици. Стойностите им били измервани веднага след привеждане на терапевтичните упражнения на смеха и музиката. Все още няма потвърдени данни, че ефектът на смеха и музиката е дълготраен. При всички случаи обаче, ако се „практикуват“ ежедневно, резултатът ще е повече от положителен.