Високото кръвно налягане и килограмите ни

Публикуван на:
Последна редакция:

Високото кръвно налягане е един от най-разпространените здравословни проблеми при възрастните хора по целия свят. 

Затлъстяването също е сериозно и често срещано състояние, което застрашава здравето на модерния човек. Каква е връзката му с високото кръвно налягане, обаче?

Много статистически данни показват, че до 2025 г. над 1,5 милиарда души по света ще страдат от високо кръвно налягане. За сравнение, това число нараства с 60% от статистиките през 2000 г. Тези прогнози предричат епидемия от сърдечно-съдови заболявания, тъй като високото кръвно налягане уврежда не само сърцето, а и кръвоносните съдове, а това води до сериозни последици за различните органи като бъбреци и очи. 

Какви щети нанася високото кръвно на тялото ни?

Затлъстяването и високото кръвно налягане

Редица изследвания показват, че затлъстяването е една от главните причини за високото кръвно налягане. Резултатите от Framingham Heart Study, например сочат, че около 78% от мъжете и 65% от жените страдат от хипертония, причинена именно от наднормено тегло.

Според Obesity Task Force, в света има над 1 милиард души, страдащи от наднормено тегло, а над 300 000 милиона от тях са със по-сериозния проблем – затлъстяване. Тези числа са подобни както за САЩ, така и за Европа. Така например, във Великобритания 66% от мъжете и 55% от жените са или с наднормено тегло, или със затлъстяване. 

 

Високото кръвно и връзката му с храната, която ядем

Затлъстяването и сърдечните проблеми

Затлъстяването се свързва с развитието на редица сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, а също и диабет от тип 2, и високо кръвно налягане.

Около 60% от хората, диагностицирани с диабет, наблюдават покачване в килограмите си. Тук трябва да допълним, че напълняването в областта на корема е особено голям проблем, тъй като това състояние се свързва с по-висок риск от усложнения на сърдечно-съдовата система. Разпределението на мастната тъкан, както и съотношението на рамерите между талия/ханш, могат да се окажат по-верни предвестници на сърдечни проблеми и диабет, отколкото индекса на телесна маса.

Високото кръвно налягане и разпределението на мазнините в тялото

Както вече споменахме, затлъстяването в областта на корема се свързва с редица заболявания, а сред тях е и хипертонията. Още по-интересен е и факта, че увеличаването на теглото с 5% може да увеличи риска от високо кръвно налягане с 30% в рамките само на 4 години. Междувременно, загубата на тегло доказано намалява както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане.

Високото кръвно налягане и диабета

Високото кръвно налягане и инфаркта