Високото кръвно – „гостът“, изискващ особено внимание

  Появата на уж невинни намеци за здравословното ви състояние, могат да се окажат симптоми за нещо по-сериозно. Ако често ви боли глава, вие ви се свят, гади ви се или пък ви се спи непрекъснато, може да се окаже, че високото кръвно налягане е вашият проблем! Вижте дали изброените неразположения не се дължат на по-завишените стойности. Правете измервания в продължение на няколко дни. Вижте повече подробности тук: Как да измерим правилно кръвното налягане в домашни условия? Възможен е и друг сценарий, чувствате се прекрасно, не се обажда никаква болежка, но на контролен преглед вашият лекар установява, че кръвното ви е по-високо от допустимите граници. Това не трябва да ви изненадва. Всъщност високото кръвно често се промъква мълчаливо, без конкретни симптоми, застоява се в ежедневието ви и „очаква с нетърпение“ момента, когато ужасени, ще установите неговата компания.

Какво да правим с неканения гост – високото кръвно

Възможно е то да е било и очаквано. Хора, в семейството на които има или е имало хипертоници знаят, че трябва да стоят нащрек, тъй като неведнъж са чували, че при това заболяване наследственият фактор има огромно значение. Какво точно означава обаче това? Ако спадате към тази група, не е необходимо да скръстите ръце и да чакате появата на „вързаната ви в кърпа“ хипертония. Нека бъде ясно, че се наследява не самата хипертония, а процент вероятност за развитие на болестта. Затова вместо да стоите безучастни, направете всичко възможно, за да избегнете нежеланото посещение! Ето, че установихме три основни групи хора, които високото кръвно обича да посещава: „предупредените“, „нищо неподозиращите“ и „очакващите“. Независимо от това, в коя група поставяте себе си, съществува едно достойно поведение, на което е добре да обърнете внимание.

Вижте нашето предложение за план на действие

Не става дума нито за атака, нито за отбрана, а чисто и просто за възприемане на няколко нови навика, които ще ви накарат да се чувствате по-добре и най-вече подготвени, ако високото кръвно ви навести.

  1. Не подценявайте присъствието му. Ако имате подозрения, измервайте поне веднъж седмично стойностите си. Изберете сигурен и лесен за употреба апарат за измерване на кръвното. Имайте предвид, че кръвното налягане не е постоянна величина, изменя се непрекъснато в рамките на денонощието.Стойностите на кръвното зависят от възрастта и здравословното състояние на човека, от моментното физическо натоварване и емоционално състояние, от температурата на външната среда. Измерването на кръвното трябва да се осъществява в едни и същи часове на деня. За предпочитане сутрин или вечер преди лягане, след като тялото ви е било поне 10 минути в покой. В никакъв случай след изпита чаша кафе или току-що изпушена цигара.
  2. Обърнете внимание на теглото си. Ако нещо не е както трябва, вземете нужните мерки. За да сте наясно дали теглото ви е в рамките на нормалното, използвайте тази лесна формула за определяне на индекса на телесната маса (ИТМ). ИТМ се изчислява по следния начин: ИТМ=W/h², където W — тегло в килограми, а h е височината в метри. За нормално тегло се приема това, което има ИТМ в рамките от 18,5 до 24,99; наднормено тегло при ИТМ≥25,0 и затлъстяване при стойности на ИТМ ≥30,0. За по-прицизно определяне на стойностите на ИТМ трябва да се имат предвид също така възрастта и пола.
  3. Правилен хранителен режим. Възприемането на здравословни хранителни навици, понякога се оказва най-голямото предизвикателство за хората с високо кръвно. Драстичната промяна звучи обезкуражително за всички. Опитайте да промените храненето малко по малко. Започнете с ограничаване на количеството сол в храната. Намалете порцията тестени, сладки и мазни храни за сметка на зеленчуците и плодовете. Вместо масло и маргарин, предпочитайте зехтин. Заменете поне половината от предвидените за седмицата порции месо – с прясна риба, за предпочитане богата на омега-3 мастни киселини (скумрия, сьомга, сафрид). Повече подробности за начина на хранене при високо кръвно можете да прочетете тук: Какво да ядем, когато кръвното е високо?
  4. Заедно с добрите хранителни навици, включете в ежедневието си и подходяща хранителна добавка, специално създадена за поддържане на нормални стойности на кръвното налягане. SENDO препоръчва две капсули на ден от хранителната добавка AМИКО®, която съдържа уникалната Х120/80™ формула, съдържаща чесън на прах без мирис, алицин, калий и витамин В1 и допълващи съставки - магнезий, сух екстракт от глог и витамин В6.
  5. Избягвайте компанията на алкохола, цигарите и заседналия начин на живот. В противен случай високото кръвно ще ви досажда непрекъснато със своето присъствие. Кажете „да“ на 30-минутните разходки на ден, на по-спокойния начин на живот, „да“ на смеха и доброто настроение.
  6. Не си предписвайте самолечение. Единствено лекар може да определи подходящото за вас медикаментозно лечение за сваляне на кръвното. Предписаните лекарства трябва да се приемат с постоянство и никога не прекъсвайте по собствена инициатива предписаното лечение. Ако имате такива намерения, задължително се посъветвайте с лекуващия ви лекар.

*От 15 март до 15 април 2016 г. при покупка на апарат за кръвно SENDO ADVANCE получавате подарък -хранителната добавка Аmiko® за поддържане на нормално кръвно налягане, нормална функция на сърцето и имунната система, както и нормални нива на холестерол в кръвта.