Високото кръвно и COVID-19 – има ли връзка?

Науката все още търси отговора на въпроса как COVID-19 влияе на хората със съпътстващи хронични заболявания.

Ако страдате от високо кръвно, то със сигурност в последно време често си задавате въпроса дали попадате в рисковата група.

Възможно ли е хората, страдащи от хипертония, да са изложени на по-голям риск от инфекция, причинена от коронавирус?

Информацията, която експертите публикуват до момента, сочи, че хората със сърдечно-съдови заболявания са изложени на по-голям риск от усложнения, причинени от коронавирусна инфекция. Това се дължи най-вече на факта, че възрастните хора над 70 години са най-застрашени, а именно при тях хипертонията е често срещана. Застрашени са и страдащите от мозъчно-съдова болест, която се характеризира с нарушен приток на кръв към мозъка (което може да доведе до инсулт).

Как да се предпазим?

Най-често COVID-19 се разпространява чрез кихане и кашляне (въздушно-капков път), но може да се заразите с вируса и ако той се е намирал върху повърхност или предмет, които вие сте докоснали, а след това сте докоснали лицето си.

Световните правителства съветват всички да се стремят към изолация, за да се предпазят възрастните и рисковите групи. Социалната изолация е важна за това да бъде забавено разпространението на коронавируса и особено важна за вас, ако попадате в тези групи. Ако сте над 70 години или пък имате влошено здравословно състояние, трябва да се уверите, че спазвате необходимите мерки. В това число влизат хора със:

  • Хронични сърдечни заболявания
  • Инсулт
  • Диабет
  • Високо кръвно налягане
  • Белодробна болест
  • Хронична бъбречна недостатъчност

Ако сте получили сърдечна трансплантация или приемате имуносупресивни лекарства, социалната изолация е задължителна.

Възможно ли е високото кръвно или лекарствата, които приемам, да са причина за сериозна инфекция, предизвикана от COVID-19?

Няма клинични доказателства, че лекарствата за високо кръвно влияят на чувствителността към инфекции, причинени от коронавируса, нито че по някакъв начин афектират изхода от тях.

Съветваме ви да следите кръвното си налягане и да продължите да приемате медикаментите, предписани ви от вашия лекар. В противен случай се излагате на по-голяма опасност и можете да влошите цялостното си здравословно състояние. Лекарствата предпазват сърцето ви, контролират високото кръвно и предотвратяват инфаркт и инсулт.