Високото кръвно и връзката му с храна, която ядем

Високото кръвно е комплексно заболяване, резултат от множество фактори.

Голяма роля като причинители за появата му играят генетичните фактори. Веднага след тях обаче се класира начинът на живот, който водим. Често проблемите с кръвното идват от фактори като:

  • Наднормено тегло и заседнал начин на живот
  • Неправилен хранителен режим
  • Вредни навици (алкохол и тютюнопушене)

Промените в диетата и включването на здравословни храни и повече движение значително намаляват рисковете от поява на сърдечно-съдови заболявания и хипертония. По този начин намаляват не само нивата на холестерола, а и вероятността от наднормено тегло, подобрява се работата на сърцето и кръвоносните съдове. За да има реален и траен ефект обаче, промените в начина на хранене трябва да бъдат постоянни. А това включва както добавяне на някои храни, така и категоричното изключване на други. Сред полезните храни са пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, а сред вредните: всички храни с високо съдържание на сол и така наречените junk foods.

Ето малко повече и за двете групи, като започваме с…

Храните, които трябва да се избягват

Преработени меса и колбаси

Преработените меса са тези, които са консервирани чрез използването на соли, нитрити или други консерванти. Тук включваме повечето колбаси като салами, наденички, а също и подобни деликатеси като бекон, шунка, пуешко филе. Дългосрочни изследвания са показали, че най-вредните за сърцето меса са преработените. Това се дължи на високите нива на сол и консерванти, които могат да бъдат открити в тях. 

 

Преработени зърнени храни и въглехидрати

Рафинираните или преработени храни включват бял хляб, бял ориз, бедни на фибри зърнени закуски, сладки и захари, както и други преработени въглехидрати. Защо са вредни? Първо, високите нива на преработване премахват повечето здравословни компоненти в пълнозърнестите храни, например фибри, минерали и мастни киселини. Второ, преработването унищожава естествената структура на храната. Също така добавя много съставки, които не са толкова полезни, например транс мазнини, сол и захари. Това не значи, че не трябва никога да ядете сладко или бял хляб – просто го правете от време на време, а не постоянно.

Газираните напитки и други питиета, пълни със захар

Напитки, приготвени с много захар имат същия отрицателен ефект върху сърцето като рафинираните и преработени въглехидрати. Изследванията показват, че тялото ни не умее да изчислява погълнатите в течна форма калории по същия начин, както успява с твърдата храна. Следователно, ако добавите газирана напитка към обяда си, калориите от газираната напитка са просто "празни калории". В допълнение към това трябва да отбележим, че тези напитки увеличават шансовете от наднормено тегло.

Sendo Advance 3 - дигитален апарат за кръвно налягане

Кои са полезните храни при високо кръвно?

Пълнозрнести храни и "бавни" въглехидрати

Много изследвания свързват приема на пълнозърнести храни, вместо рафинирани въглехидрати (бял хляб, бял ориз и бедните на фибри зърнени закуски), с по-нисък риск от сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Естествено, те се свързват и със здравословното тегло.

Плодове и зеленчуци

Сред първенците в борбата с високото кръвно се нарежда чесънът, познат още като чудодейното лекарство за сърдечно-съдовата система, в това число и кръвното налягане. Доказано е, че ежедневен прием на една скилидка чесън за 12 седмици, води до съществено намаляване на кръвното налягане.

Останалите плодове и зеленчуци също са полезни за кръвното. Голяма част от проучванията доказват, че вегетарианците страдат по-рядко то хипертония. Калият, който се съдържа в тях, спомага за регулиране на кръвното. Сред тези храни са банани, диня, картофи, домати, портокали, спанак, а също и соя и бадеми.

Храни, богати на калций

Някои учени твърдят, че тези храни неутрализират действието на натрия, когато е в излишък. В тази група попадат повечето млечни продукти: мляко, извара, както и листните зеленчуци, спанак, нахут.

Влакнести храни

Това са храните, които съдържат целулоза. Тук трябва да се отбележи, че трябва да се изберат правилните целулозни храни. Препоръчват се тези, които са разтворими във вода като: овесени трици, ябълков пектин, семена и фибри от индийски живовляк, гуарана, корен от глухарчета на прах, корен от джинджифил, семена от сминдух на прах.

И още...

Риба, чийто благоприятен ефект върху стойностите на кръвното се дължи на омега-3 мазнините, съдържащи се в нея и по-точно в скумрия, риба тон, сьомга, селдови риби. От подправките си заслужава да се наблегне на джинджифил, риган, черен пипер, босилек, естрагон, а от останалите зеленчуци: на броколи и моркови.