Високото кръвно налягане и студеното време

Публикуван на:
Последна редакция:

Знаете ли кой е най-лесния и ефективен начин да избегнете високото кръвно налягане през зимата? Отговорът е да се облечете добре.

Смяната на сезоните има директно влияние върху кръвното ни налягане. Според лекарите, през лятото е по-вероятното има нормални стойности, отколкото през зимата. А това не зависи от факта в коя част на света живеем, на каква надморска височина и в кой климатичен пояс. Ниските температури доказано са свързани с по-високи стойности накръвното налягане. За хора, които целогодишно страдат от хипертония, състоянието им може да се влоши още повече, а стойностите на апарата им за кръвно да скочат над очакваните цифри. Това е така, защото ниските температури свиват кръвоносните съдове. В следствие на което е необходимо по-голямо усилие и натоварване от страна на сърцето, за да може да изпомпва кръвта към артериите. Именно така ниските температури водят до повишаване на кръвното налягане. Организмът и сърдечно-съдовата система в частност, са чувствителни към резки промени на влажността. Възможно е амплитудите в атмосферното налягане, облачността и дори силен вятър да се отразят на кръвното налягане по същия начин, както студеното време.

Sendo Advance 3 - електронен апарат за кръвно с иновативната технология HIRA

В резултат на всичко това, дори напълно здравите хора, без сърдечно-съдови проблеми, не са защитени през този сезон. Според лекарите, при тях също съществува тенденцията за повишаване на кръвното налягане. Те добавят още, че други причини могат са по-късите дни през зимата, по-малкото физическа активност, напълняването. И тъй като няма как да избегнем студа през зимата, добра превенция е да ограничим времето, което прекарваме на открито. Както и да избираме подходящо и достатъчно топло облекло. Не забравяйте, че ако вече имате високо кръвно налягане, трябва да следите редовно нивата му, дори след като сезонът се е сменил.