Има ли връзка между сънна апнея и болно сърце

Сънна апнеяНаличието на сънна апнея може да бъде знак за по-големи здравословни проблеми. А какво представлява тя всъщност? Обструктивната сънна апнея се изразява в епизоди на частично или пълно колабиране на горните дихателни пътища, продължаващи по време на сън и дълги повече от 10 секунди. Това довежда до ограничено или пълно, съответно, прекъсване на дихателния поток. А как се отразява това състояние на сърцето?

Какви проблеми може да създаде сънната апнея

Високо кръвно

Ако вече страдате от този проблем, тя може да го влоши. Когато се будите често през нощта, тялото ви се стресира. Това кара хормоналните ви системи да се преуморят, което на свой ред увеличава нивото на вашето кръвно налягане. Освен това нивото на кислород в кръвта пада, когато не можете да дишате, а това би могло да допринесе към проблема. Лечението помага. Някои хора с високо кръвно налягане, които третират своята сънна апнея, забелязват, че то се подобрява. Консултирайте се със своя личен лекар, за да разберете какво лечение е най-подходящо за вас.

Заболявания на сърцето

Хората, които страдат от това състояние, са в по-голям риск от сърдечен удар. Причините могат да бъдат от нисък кислород до стреса от честото будене. Инсултът и атриалната фибрилация – или бърз, препускащ пулс – също са свързани със заболяването. Сънната апнея влияе на начина, по който тялото ви поема кислород, от което мозъкът се затруднява да контролира как протича кръвта в артериите и самия него.

Диабет и наднормено тегло

Наднормените килограми увеличават риска да бъдете засегнати от сънна апнея, а тя прави отслабването по-трудно. Теглото над нормата е свързано и с диабета – 80 % от хората, страдащи от диабет тип 2, са засегнати от нея. Също така в повечето случаи диабетът и наднорменото тегло влияят на сърцето и неговото здраве.