Заседналият начин на живот – причина за вдигане на кръвното

Заседналият начин на живот често се изразява в неша, които много от нас обичат да правят. Сред тях са Интернет, телевизия, компютърни игри, и други основни развлечения за малки и големи в ежедневието. Все занимания, които изключват възможността да се движим. Често сме принудени да останем седнали часове наред и поради вида на работата, която упражняваме. За съжаление този стил на живот не влияе благоприятно върху здравето ни. Физическите упражнения, движението, чистият въздух и слънцето помагат на хората да живеят по-добре, да дишат по-добре и да активират мускулите на тялото си. Заседналият начин на живот пречат на тялото и духа на човек.

Как заседналият начин на живот уврежда човешкия организъм

Инсулт, сърдечна недостатъчност и артериална хипертония. Това са едни от основните рискове при водене на заседнал начин на живот. Ако към това се прибави и неправилен начин на хранене, нещата изглеждат не особено добри. Редовните физически упражнения са задължителна предпазна мярка от споменатите рискови болести. Неоспорим е фактът, че те предизвикват намаляване на стойностите на кръвното, както и триглецеридите (вид мазнини, съдържащи се в кръвта). Именно така се увеличава и толерантността на тялото към глюкозата. Сърцето е мускул и подобно на всички останали мускули в човешкото тяло се нуждае от постоянно физическо натоварване. Постоянните физически упражнения от типа на аеробиката (тоест упражнения, които водят до увеличаване на сърдечните удари и дишането) могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на повишената функционална способност на сърцето, като се стимулира кръвообръщението. Подобряване на физическото състояние се постига чрез извършване на физически упражнения с умерена интензивност. Препоръчително е те да достигат 50-75% от максимума за даден организъм в рамките на 15-30 минути на ден, поне 3 пъти седмично. Препоръчваните физически упражнения за сърцето и респективно поддържане на оптимални стойности на кръвното налягане са:

  • Бързо ходене;
  • Джогинг;
  • Колоездене;
  • Плуване.

Добре е да поговорите с вашия лекар кой от тези спортове е най-подходящ за вас. Важно е да имате предвид и физическото състояние, в което се намирате. Така заседналият начин на живот да не попречи на ежедневието и да го разнообразите с повече движение.