Articles

Presioni i lartë i gjakut dhe infarkti

Shëndeti i zemrës tonë ndikohet nga shumë faktorë, ku mënyra e jetesës dhe sëmundje të tjera ekzistuese zënë rol kryesor. Hipertonia (presioni i lartë i gjakut) është faktor risku numër një i zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut. Hipertonia zhvillohet pa zhurmë dhe pa u ndierë dhe kështu shpesh herë mbetet e

Ç`dëme shkakton presioni i lartë i gjakut në trupin tonë?

Hipertonia (presioni i lartë i gjakut) mund të shkaktojë me vite dëmtime në trupin tonë, pa ndjerë çfarëdo qofshin simptomash. Presioni i gjakut, nëse nuk kontrollohet, mund të shkaktojë probleme të ndryshme, çrregullime në cilësinë e jetesës, infarkt ose goditje në tru. Në vazhdim do të shohim cilat organe dhe sisteme prek presioni i lartë

Presioni i lartë i gjakut dhe diabeti

Diabeti dhe presioni i lartë i gjakut janë sëmundje të ndërlidhura. Diabeti i sheqerit është ndër faktorët kryesorë të rrezikshëm për sëmundjet e sistemit të zemrës dhe enëve të gjakut. Të moshuarit me diabet në të shumtën e rasteve kanë presion të gjakut me vlera mbi 130/80 mmHg ose marrin ilaçe për hipertoni. Nëse nuk

Si ndikon ushqimi në presionin e lartë të gjakut?

Presioni i lartë i gjakut është një sëmundje komplekse që vjen si rezultat i faktorëve të shumtë. Faktorët genetike kanë një rol të madh si shkaktarë për shfaqjen e saj. Por fill pas tyre vjen mënyra e jetesës dhe jeta që bëjmë. Jo rrallë problemet me presionin e gjakut vijnë prej faktorëve të tillë si:

Barnat antihipertensivë duhet të merren në mëngjes apo darkë?

Njerëzit që kanë presion të lartë gjaku dhe i  marrin barnat e tyre antihipertensivë në darkë ose para gjumit kanë presion gjaku më të normalizuar krahasuar me të tjerët që i marrin barnat e tyre në mëngjes. Ky është rezultati i një studimi të ri, i cili gjithashtu shton se këta pacientë paraqesin rrezikshmëri  më

Presioni i lartë i gjakut dhe COVID 19 – a kanë lidhje?

Shkenca vazhdon të kërkojë përgjigje si ndikon COVID-19 në njerëzit me sëmundje kronike shoqëruese. Nëse vuani nga presioni i lartë i gjakut, kohët e fundit me siguri pyesni veten nëse jeni në grupin e riskut. A është e mundur të jetë më i madh risku i infeksionit të shkaktuar nga koronavirusi tek njerëzit që vuajnë

How seasonal changes in weather affect blood pressure

Many factors such as lifestyle, exercise, food and fluids that we take, but also by climate changes affect the results of blood pressure measurements. Can cold weather and climate changes affect blood pressure? Generally blood pressure is higher in the winter. That’s because low temperatures narrows the blood vessels that results in necessity of a greater load

Hypotension – how to recognize it and what measures you should take

People with low blood pressure rarely feel symptoms except tiredness and lack of concentration. These symptoms however are not entirely harmless and can be reviewed as potential treat for vital organs, even though many people believe that low blood pressure is a precondition for longer life, because it prevents heart attack and stroke. Low levels

How to take care of our blood pressure during the autumn

  The blood pressure levels are influenced by variety of factors including the atmospheric pressure and the cold weather. During autumn the risks for people with cardiovascular diseases increase.  In some cases those risks are related with blood pressure rising, while in others the tendency is opposite. The cold weather causes peripheral vascular stages, which

How to Measure Blood Pressure Properly at Home?

Blood pressure values are influenced not only by human age and health condition, but also by factors directly related to the momentary physical activity, emotional condition, ambient temperature. That is why there should be considered some small rules for blood pressure measurement. What to do in order to measure the blood pressure properly. Measurement of

Mite dhe fakte për presionin e gjakut dhe ritmin e zemrës

Shpesh herë dëgjojmë të thuhet se, nivelet e presionit të gjakut lidhen drejtpërsëdrejti me frekuencën e zemrës. E vërteta është se, kur matim presionin e gjakut, aparati evidenton fuqinë, me të cilën zemra e shtyn gjakun drejt arterive tona, ndërkohë që ritmi i zemrës, i quajtur edhe puls, evidenton numrin e tkurrjeve të zemrës për

Presoni i lartë i gjakut dhe moti i ftohtë

A e dini cila është mënyra më e lehtë dhe më efektive për të shmangur presionin e lartë të gjakut gjatë dimrit? Të visheni mirë, kjo është përgjigja. Ndërrimi i stinëve ndikon drejtpërdrejtë në presionin e gjakut. Sipas mjekëve, gjatë verës ka më shumë të ngjarë vlerat e presionit të gjakut të jenë në kufij

A është e rrezikshme për ty aritmia?

Aritmia Aritmia është nj]ë gjendje, në të cilën zemra nuk punon me ritëm dhe frekuencë të drejtë. Është një gjendje që haset shpesh dhe zakonisht nuk ka arsye për shqetësim.  Sidoqoftë, faktorët që e shkaktojnë janë të shumtë e të llojllojshëm, disa prej tyre mund të jenë edhe të rrezikshme. Ndaj, është me rëndësi që